Alibaba uppmanar kunder till att spendera mera

E-handlare som vill att deras kunder ska spendera så mycket som möjligt är inget konstigt. Alibaba tar det dock ett steg längre. Snart väntas e-handelsjätten lansera en tjänst som gör det möjligt att låna pengar. En del av pengarna måste dock spenderas på deras e-handelssajter.

Nu är det i och för sig inte Alibaba som direkt ska låna ut pengarna, utan Ant Financial Services Group, som i sin tur ägs av e-handelsjätten. Den nya lånetjänst går under namnet Huabei, som betyder "Just spend", erbjuder lån upp till 30 000 yuan, lite drygt 4900 dollar.

Det finns dock vissa krav för att få låna pengar, ett av dem är att låntagaren måste spendera minst 160 dollar på någon av Alibabas sajter, Tmall eller Taobao. Sedan har man upp till en månad på sig att betala tillbaka lånet, en tid som varierar något beroende på när man får hem sina nätköp.

Annons

Samtliga lån kommer att tillhandahållas av Ant Credit, som är en del av Ant Financial, och som vanligtvis tillhandahåller mikrolån online till småföretagare.

Ökade konkurrentens försäljning

Tjänsten beta-testas fortfarande och är än så länge bara tillgänglig för ett fåtal Alipay-användare. Ant Financial har inte heller gett ett officiellt lanseringsdatum ännu men den tros se dagens ljus inom kort.

Alibaba största e-handelskonkurrent JD.com rullade ut en liknande tjänst i februari 2014 där man erbjuder sina registrerade användare konsumtionslån på upp till 15 000 yuan, cirka 2450 dollar.

Peking-baserade JD.com säger att tjänsten avsevärt ökat deras försäljning. De som lånar pengar spenderar 58 procent mer än den genomsnittliga kunden gjorde sex månader tidigare.

Källor: ChinaDaily, Zacks

Annons