Annons

Amazon kan tvingas ge upp kampen om toppdomän

Amazon kan tvingas ge upp kampen om toppdomän

2013-05-22 08:10

Amazon, Google och Walmart är bara tre av ett dussintal återförsäljare som försöker komma åt nya toppdomäner med sitt eget namn. Tanken var att de första skulle vara redo att släppas i början av året, men nu ser det ut som förseningar är att vänta. Samtidigt verkar det som att vissa toppdomäner inte kommer att bli tillgängliga överhuvudtaget.

Organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN, som delar ut världens alla toppdomäner röstade under 2011 genom ett förslag om att tillåta ”fria” toppdomäner. Något som lett till att en mängd stora återförsäljare, både on- och offline, nu försöker knyta till sig ett flertal passande domäner.

Vi har tidigare skrivit om både Amazons och Googles ansökningar om att registrera toppdomäner. Båda har stött på hårt motstånd och det är en av de främsta anledningarna till att besluten om vilka som får registrera vad dröjer.

Vem som helst ska tydligen kunna invända mot att en toppdomän registreras om den har en speciell betydelse utöver ett varumärke. Det ska ha lämnats in nästan 2 000 ansökningar om toppdomäner, men antalet invändningar ska vara betydligt fler.

Flod med samma namn

I Amazons fall rör det sig om ett antal olika toppdomäner som stött på patrull, men den som de bör vara mest intresserade av är så klart .amazon. Det som försvårar när det gäller just den domänen är att det rinner en flod av modell större genom Sydamerika med samma namn.

Något som gör att flera sydamerikanska länder tycker att det är en anledningen lika god som någon annan för att Amazon inte ska få kontroll över namnet. Och den här typen av bakslag var inte riktigt vad man väntat sig.

I stället trodde ICANN att det största problemet skulle bero på att flera aktörer skulle vara intresserade av samma toppdomäner. Ett problem som ”lätt” skulle kunna lösas genom privata förhandlingar eller via en auktion. Invändningar från människor och organisationer som inte själva har ett intresse i toppdomänerna rör tydligen till det rejält.

Lista med 180 toppdomäner

Bland de invändningar som väger tyngst finns de som även har en religiös eller geografisk betydelse. ICANN:s egna Government Advisory Committee, GAC, har också listat 180 toppdomäner som ska få särskilda restriktioner, bland dessa finns bland annat .book, .toys, .grocery och .sale.

GAC har också lagt på förslag att inte tillåta pluralformer av domännamn, i dag är det möjligt att registrera såväl .book som .books. Av någon anleningen tycker inte ICANN att det skulle skapa någon form av förvirring.

De första nya toppdomänerna var planerade att släppas i juni men för inte så länge sedan sköt man på det till augusti. Nu ser det ut som om man kommer att missa även det uppsatta målet. Något som innebär att flera stora aktörer och återförsäljare som lagt ut allt från hundratusentals dollar, till tiotals miljoner dollar, får vänta ytterligare ett tag på vilka spelregler som gäller.


Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Filippa K lanserar ny e-handel - superwebben tar över

Filippa K lanserar ny e-handel - superwebben tar över

Skiftet är här.

Annons
Annons
Flygstoppet för Boeing kan påverka global <nobr>e-handel</nobr>

Flygstoppet för Boeing kan påverka global e-handel

Vanligt med e-handelspaket på passagerarplan.

Ännu en e-handlare växlar upp till den hypersnabba webben

Ännu en e-handlare växlar upp till den hypersnabba webben

Vill bli en föregångare inom omnikanalhandel.

H&M först ut när Instagram lanserar egen checkout

H&M först ut när Instagram lanserar egen checkout

Instagram fångar hela e-handeln i sin app.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Ehandel.se startar Ehandel Academy

Premiär i vår: Ehandel.se startar Ehandel Academy

Komplett kursprogram för alla som arbetar med e-handel.

E-handelskonferensen NXT:

E-handelskonferensen NXT: "Kommer bli störst i Norden"

Går av stapeln i Oslo den 4 juni.

ASOS:

ASOS: "Frankrike och Tyskland är utmanande"

Ökade försäljningen med 13 procent.

Annons
Annons
Ny tjänst från Wish - siktar på leverans samma dag i Sverige

Ny tjänst från Wish - siktar på leverans samma dag i Sverige

Svenska butiker kan nu ansöka till "framtidens handel".

Annons
Jobb på Ehandel.se

AB Skruvat Reservdelar söker:

Nu söker vi en Content Manager till Skruvat

Morjas söker:

E-Commerce Manager till Morjas

Edblad söker:

Social Media & Influencer Manager

Scandiweb AB söker:

Sales Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta