Amazon tar steget ut i den fysiska handeln

Nätjätten Amazon har nu tagit ett stort steg ut i den fysiska handeln. Det är dock inte med en fysisk butik utan med deras betaltjänster. De har nämligen lanserat den tidigare ryktade kortläsaren.

Amazon har nu lanserat en produkt som konkurrerar med amerikanska Square samt PayPals egen kortläsare. Produkter som är mycket lika vår svenska tjänst iZettle. Det handlar om att ta emot kortbetalningar via sin mobil eller surfplatta.

Amazons nya kortläsare och tjänst går under namnet Local Register. Ett namn som förstås antyder att man vill ersätta kassaregister.

Annons

Priset på den nya tjänsten skall även vara mycket fördelaktigt i USA. Initialt erbjuds användare en transaktionsavgift på 1,75 procent fram till den första januari 2016. Efter det ligger priset på 2,5 procent vilket även det är under konkurrenten Squares 2,75 procent och PayPals 2,7 procent.

Amazon går alltså aggressivt ut och vill ta en del av de fysiska transaktionerna hos mindre verksamheter.

I princip gratis

Den nya kortläsaren kostar 10 dollar men man får 10 dollar i kredit som direkt kvittas mot transaktionskostnaderna som Amazon drar. Använder du alltså kortläsaren är den i princip gratis.

Ett annat säljargument är att det är enklare att, fysisk, dra sitt kort igenom läsaren. I USA har man nämligen inte tagit steget in i 2000-talet och använder ännu inte chip-baserade kort. Amazon hoppas alltså även vinna några poäng på att kortläsaren är smartare utformad än konkurrenter som exempelvis Square.

Framför allt lyfter man dock att det är Amazons infrastruktur som används i bakgrunden och att man får tillgång till nätjättens kundtjänst dygnet runt, året om. Om det finns någon större plan med den nya kortläsaren är oklart. Amazon vill förmodligen bara utnyttja sin infrastruktur för att tjäna mer pengar på en marknad som sägs ha stor framtida potential. De meddelar också att datan som de samlar in endast kommer användas inom Local Register.

 

Källa: Press, Ars

Annons

Annons