Amazon vinner patent på digital marknadsplats

Vi berättade i måndags hur nätbutiken Newegg räddade e-handeln i USA, genom att invalidera patent på den digitala kundvagnen. Nu har Amazon vunnit ett patent på en digital marknadsplats, något som även det kan skaka om e-handeln.

Amazon har länge svingat runt sitt patent "1-Click Checkout" i USA. Ett patent de lyckats hålla levande och som bland andra Apple licensierat för sina olika e-butiker.

Nu har Amazon lyckats få ett till patent på en ganska tung funktion inom e-handeln. Det skulle kunna vara lika stort som deras patent för "1-Click Checkout" men det ifrågasätts om det nya ens är lagligt.

Annons
Annons

Begagnatmarknad för digitala grejor

Vad Amazon har lyckats patentera är en marknadsplats för att sälja vidare "använt" digitalt gods som musik, e-böcker och datorprogram. Tänk er Blocket men för använda e-böcker och musikfiler.

Det ska nämnas att detta förstås gäller USA där mjukvarupatent i högsta grad är godkända. I Europa har t.ex. Amazon aldrig lyckats få in sitt patent för 1-Click Checkout.

Det nya patentet ansöktes om för fyra år sedan och godkändes i förra veckan. Spekulationerna är nu i full sving vad Amazon kan tänkas använda det till och vilka konsekvenser det kan få för e-handeln.

Amazon är tidigt ute

Marknaden för använt digitalt gods finns inte riktigt i någon stor skala ännu. En startup vid namn ReDigi försöker dock få ruljans på försäljningen av gammalt digitalt gods. Inte oväntat har skivbolag stämt dem eftersom de hävdar att man aldrig kan styrka att originalfilen har tagits bort vid en försäljning. Det tekniska bakom en sådan här marknadsplats blir förmodligen inte roligt att reda ut i en amerikansk domstol.

En effekt av Amazons patent är förstås att de kan stämma ReDigi och alla andra som försöker starta dessa marknadsplatser, i USA.

Andra spekulerar i om patentet kan förstöra hela mediaindustrin då man tillåter vidareförsäljning av digitalt innehåll. Något som lär äta in i nyförsäljningen.

Annons
Annons

Artificiella begränsningar

Amazons nyvunna patent innehåller även funktioner för att begränsa spridningen artificiellt. Funktioner för att låsa eller ta bort objekt som flyttats x antal gånger diskuteras. Det ska även täcka utlåning av digitala objekt vilket Amazon redan erbjuder i sitt Kindle-ekosystem.

Hur detta patent kommer påverka den digitala marknaden är nog fortfarande för tidigt att säga. Man vet inte om marknadsplatsen är laglig, om patentet står upp i en tvist eller om Amazon ens tänkt utnyttja det.

En tråkig framtid

Det är dock intressant att spekulera i hur Amazon kan använda det tillsammans med sina molntjänster för digitalt innehåll. Om Amazon skulle lyckas skapa denna marknadsplats, och sedan ta en procent på vidareförsäljningen, utan att behöva ge något till innehållsägarna skulle de förmodligen kunna tjäna en rejäl hacka. Vi gissar dock att skivbolagen inte skulle tillåta detta i första taget.

Patentet speglar samtidigt en ganska tråkig framtid där den digitala världen begränsas utifrån ett fysiskt perspektiv. Motsatsen till den fria och strömmande framtid som Spotify och Netflix representerar.

 

Källor: USPTO, PC, GE, GW

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!