Annons

Amazon vinner patent på digital marknadsplats

Amazon vinner patent på digital marknadsplats

2013-02-07 10:39

Vi berättade i måndags hur nätbutiken Newegg räddade e-handeln i USA, genom att invalidera patent på den digitala kundvagnen. Nu har Amazon vunnit ett patent på en digital marknadsplats, något som även det kan skaka om e-handeln.

Amazon har länge svingat runt sitt patent "1-Click Checkout" i USA. Ett patent de lyckats hålla levande och som bland andra Apple licensierat för sina olika e-butiker.

Nu har Amazon lyckats få ett till patent på en ganska tung funktion inom e-handeln. Det skulle kunna vara lika stort som deras patent för "1-Click Checkout" men det ifrågasätts om det nya ens är lagligt.

Begagnatmarknad för digitala grejor

Vad Amazon har lyckats patentera är en marknadsplats för att sälja vidare "använt" digitalt gods som musik, e-böcker och datorprogram. Tänk er Blocket men för använda e-böcker och musikfiler.

Det ska nämnas att detta förstås gäller USA där mjukvarupatent i högsta grad är godkända. I Europa har t.ex. Amazon aldrig lyckats få in sitt patent för 1-Click Checkout.

Det nya patentet ansöktes om för fyra år sedan och godkändes i förra veckan. Spekulationerna är nu i full sving vad Amazon kan tänkas använda det till och vilka konsekvenser det kan få för e-handeln.

Amazon är tidigt ute

Marknaden för använt digitalt gods finns inte riktigt i någon stor skala ännu. En startup vid namn ReDigi försöker dock få ruljans på försäljningen av gammalt digitalt gods. Inte oväntat har skivbolag stämt dem eftersom de hävdar att man aldrig kan styrka att originalfilen har tagits bort vid en försäljning. Det tekniska bakom en sådan här marknadsplats blir förmodligen inte roligt att reda ut i en amerikansk domstol.

En effekt av Amazons patent är förstås att de kan stämma ReDigi och alla andra som försöker starta dessa marknadsplatser, i USA.

Andra spekulerar i om patentet kan förstöra hela mediaindustrin då man tillåter vidareförsäljning av digitalt innehåll. Något som lär äta in i nyförsäljningen.

Artificiella begränsningar

Amazons nyvunna patent innehåller även funktioner för att begränsa spridningen artificiellt. Funktioner för att låsa eller ta bort objekt som flyttats x antal gånger diskuteras. Det ska även täcka utlåning av digitala objekt vilket Amazon redan erbjuder i sitt Kindle-ekosystem.

Hur detta patent kommer påverka den digitala marknaden är nog fortfarande för tidigt att säga. Man vet inte om marknadsplatsen är laglig, om patentet står upp i en tvist eller om Amazon ens tänkt utnyttja det.

En tråkig framtid

Det är dock intressant att spekulera i hur Amazon kan använda det tillsammans med sina molntjänster för digitalt innehåll. Om Amazon skulle lyckas skapa denna marknadsplats, och sedan ta en procent på vidareförsäljningen, utan att behöva ge något till innehållsägarna skulle de förmodligen kunna tjäna en rejäl hacka. Vi gissar dock att skivbolagen inte skulle tillåta detta i första taget.

Patentet speglar samtidigt en ganska tråkig framtid där den digitala världen begränsas utifrån ett fysiskt perspektiv. Motsatsen till den fria och strömmande framtid som Spotify och Netflix representerar.


 

Källor: USPTO, PC, GE, GW

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Annons
E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Annons
E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

"En tredimensionell, mobil, digital popup-butik".

Annons
Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta