Bokjätte skjuts mot e-handel – nådde 627 miljoner under Q4

E-handelns andel växer.

Med en omsättning på knappt 627 miljoner kronor och ett rörelseresultat (efter av- och nedskrivningar) på drygt 83 miljoner kronor, kan Akademibokhandeln lägga ett stabilt fjärde kvartal till handlingarna. I ett pressmeddelande skriver koncernen Akademibokhandeln Holding AB att utvecklingen "var i nivå med föregående år och kvartalet stod för 35 procent av årsförsäljningen".

"En förskjutning mot e-handel"

Och koncernen Akademibokhandeln, som driver e-handel både under det egna varumärket och via nätbutiken Bokus, konstaterar att det är just de digitala avdelningarna som håller försäljningen uppe.

Annons

LÄS ÄVEN: Akademibokhandeln slutar vela - öppnar till slut e-handel

- Bolaget ökade sin marknadsandel något på marknaden för fysiska böcker, som totalt sett var oförändrad 2017 med en fortsatt kanalförskjutning från fysisk bokhandel och dagligvaruhandel mot näthandeln. Tack vare god tillväxt för abonnemangstjänster för digitala böcker växte den totala bokmarknaden helåret 2017 jämfört med 2016, skriver vd:n Maria Hamrefors i en kommentar till rapporten.

Under det fjärde kvartalet 2016 kom Akademibokhandelns omsättning upp i strax över 627 miljoner kronor, så facit blev alltså marginellt sämre under 2017. Akademibokhandeln konstaterar också att omsättningen var på samma nivå som föregående år, men "med en förskjutning mot e-handel".

Försämrat resultat

Rörelseresultatet efter av- och nedskrivningar på 83,2 miljoner är också en försämring jämfört med året innan, då samma post slutade på 92 miljoner kronor. 

- Det lägre resultatet förklaras främst av högre kostnader för marknadsföring och affärsutveckling. Resultatet efter skatt uppgick till 56,4 Mkr (79,7 Mkr), kommenterar Maria Hamrefors.

Bolaget Akademibokhandeln Holding AB bildades i februari 2017, och i mars förvärvade koncernen Akademibokhandelsgruppen AB. Den 3 juli förvärvades bolaget av Volati AB.

LÄS ÄVEN: Akademibokhandeln och Bokus säljs för 236 miljoner

Annons
Annons