Byggmax snuddade miljarden under fjärde kvartalet

Bra kvartal, kasst år.

Butikskedjan och omnikanalhandlaren Byggmax rapporterar idag sina siffror för fjärde kvartalet, och därmed också för helåret 2018.

Fjärde kvartalet ser ganska bra ut, med en ökad omsättning som landar på nära en miljard kronor (998,6 miljoner) och ett förbättrat rörelseresultat på minus 16 miljoner, jämfört med minus 59 miljoner året innan.

Annons

- Det fjärde kvartalet innebar en positiv avslutning på året, säger företagets vd Mattias Ankarberg i en kommentar till bokslutet.

För helåret backar dock företaget med 4 procent och omsättningen sjunker till 5,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet är positivt, men det sjunker även från 272 miljoner till 188 miljoner kronor.

- Stora delar av 2018 påverkades av tuffa marknadsförutsättningar. Det är glädjande att dessa nu normaliserats och att det finansiella resultatet förbättras i det fjärde kvartalet, konstaterar Mattias Ankarberg.

Skånska Byggvaror minskade 23,5%

Byggmax äger även den gamla anrika e-handlaren Skånska Byggvaror, som under fjolåret gick igenom en större omställning.

- Skånska Byggvarors försäljning minskade med 23,5 procent, drivet av valet att minska olönsam försäljning. Omställningen i kommersiell modell, som innebär minskad försäljning, är nu i stort slutförd, säger Mattias Ankarberg.

Även om Skånska Byggvaror haft ett tufft år, så betyder det inte att Byggmax kommer att sakta in gällande e-handeln.

- Under 2019 planerar vi fortsätta exekvera vår strategi med fokuserad tillväxt och effektivisering, där tillväxten ska drivas av nya butiker, uppgraderat erbjudande och ökad e-handel, säger Mattias Ankarberg.

Annons
Annons