Annons

Bythjul rullar vidare och siktar på miljarden

Bythjul rullar vidare och siktar på miljarden

2013-06-03 13:01

Bythjul.com har gått från hobbyverksamhet till att bli en av Nordens största försäljare av däck och fälgar i Norden. Nu skruvar man upp satsningen i Skandinavien och på sina rullande däckverskstäder. Inom fem år hoppas man nå en omsättning på 1 miljard kronor.

Bythjul.com grundades 2002 av Marcus Fredriksson som under skoltiden började sälja däck och fälgar till sina kompisar. Inom kort var även bröderna Oscar och Victor involverade och efter några år hade de utvecklat konceptet med att erbjuda hemleverans av däck och fälgar.

Efter att ha etablerat filialer runt om i Norden tog man under 2007 tog in risk-kapitalisten Verdane Capital, som nu är största ägare, och i dag är Bythjul en av Nordens största oberoende försäljare av däck och fälgar på nätet.

Bröderna Fredriksson som startade verksamheten hemma i Karlstad sitter kvar i bolagets styrelse men har valt att gå vidare med nya projekt på nätet.

I en artikel i Dagens Industri kan man läsa att Bythjul i dag samarbetar med 270 verkstäder i Sverige och drygt 200 i Danmark, 170 i Finland och närmar sig 100 verkstäder i Norge.
– Kunder som köper nya hjul på nätet kan få dem monterade hos en av våra certifierade partnerverkstäder. Vi garanterar kvaliteten på arbetet, säger Torkel Hallander som är extern vd sedan 2009.

Utesluter inte franchising

Under slutet av 2012 lanserade man även en ny tjänst som ska göra det ännu smidigare att byta däck. Med Byt Hjul Direkt slipper kunden att lämna hemmet eftersom en minibuss som fungerar som en rullande verkstad kommer hem till kunden och byter däck på bilen.

Till en början är tjänsten endast tillgänglig i Stockholm men planen är att finnas i alla de stora städerna före slutet av nästa år. Till hösten planerar man att ha tio rullande däckbussar som tio verkstäder står bakom men på sikt kan det handla om 30–50 bussar i Sverige. Och man utesluter inte franchising.
– Verkstäderna är positiva. Bythjul står för försäljningen av däck och fälgar och verkstäderna står för själva tjänsten, så vi garanterar en viss volym, säger Torkel Hallander.

Full satsning på Skandinavien

Vid årsskiftet 2012 försökte man sig även på att lansera sitt koncept i Storbritannien och Tyskland under samma namn som i Danmark, Goodgrip. Men den satsningen blev inte vad man hoppats på.
– Tajmingen var helt fel. Nu fokuserar vi på Skandinavien, säger Torkel Hallander.
I Norden säljs det cirka 12,5 miljoner däck varje år, Sverige står för 5 miljoner av dessa. Näthandeln står för runt 10 procent i Sverige, något mindre i Norden som helhet.

Enligt Torkel har Bythjul runt 20 procent av nätmarknaden i Sverige och 15 procent totalt i Norden. I år hoppas man att öka antalet sålda däck från 150 000 till 230 000 däck och omsätta 200 miljoner kronor. Han säger också att det nu pågår ett systemskifte inom däckbranschen.
– Om tio år tror jag att 30–50 procent av alla däck säljs på nätet. Vi ser en stor tillväxtpotential och målsättningen är att om fem år omsätta 1 miljard kronor i Norden, säger Torkel Hallander.

Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Så gick det under

Facit: Så gick det under "årets sämsta vecka"

Lägre temperaturer kan ha boostat e-handeln.

Annons
Annons
Kung Carl XVI Gustaf - svenskarnas drömmigaste bud

Kung Carl XVI Gustaf - svenskarnas drömmigaste bud

Många krav på listan.

Klarna får miljardkund i USA och Storbritannien

Klarna får miljardkund i USA och Storbritannien

"Ett superbrand".

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

"Synd att butikerna hamnar i kläm".

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Allt fortsätter som förr, men vd:n får gå.

Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

Annons
Annons
E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta