E-handelns många fördelar kan lätta på julstressen

Julhandeln, på och utanför nätet, drar igång allt tidigare. Något som innebär att svenskarna känner sig stressade över årets julshopping redan i oktober.

Julen närmar sig med stormsteg och med den julklapssinköpen, något som tyvärr även medför en hel del stress. Och i takt med att julhandeln börjar allt tidigare på året, så visar nya siffror från TNS Sifo att många svenskar känner sig stressade över årets julshopping redan i oktober.

Mer än var tionde svensk, 23 procent, är mer stressade idag än för fem år sedan. Vad som stressar svenska folket allra mest är jakten på den rätta julklappen, 42 procent, men även trängsel och köer ligger i topp, 28 procent. Tur då att den digitala handeln kan ge viss lindring.

Annons

– Julen är en härlig högtid för många svenskar, med både julbak och familjehäng, men det innebär också en hel del stress att ge sig ut på stan bland trängsel och köer. För en julshopping utan stress är därför e-handel ett bra alternativ, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa.

Finns ekonomiska fördelar

Siffror från senaste e-barometern, som ges ut av PostNord, visar att var fjärde konsument i Sverige kommer att handla de flesta av sina julklappar redan innan den 1 december. Bland dem som ska handla julklapparna på nätet är andelen ännu högre.

Fyra av tio kommer att e-handla sina klappar på nätet före december och näthandeln innebär fler fördelar än att slippa stå och köa. Nära en femtedel av svenskarna anger att de är stressade över sin ekonomi inför årets julshopping, och förutom att priserna ibland kan vara lägre på nätet, finns det ytterligare fördelar.

– När du handlar med kort på nätet blir shoppingen än mer stressfri då alla dina köp är skyddade. Du kan få pengarna tillbaka om du får hem en felaktig eller trasig klapp, säger Christina Lind.

Annons