Folk köade i veckor: Tusentals sålda enheter första dagen

Mars kan bli en supermånad för datorbutikerna.

I går kväll vid sextiden började folk att köa utanför Inets butiker inför lanseringen av Nintendo Switch den 3:e mars. Konkurrenten Webhallen fick dock sin första köande kund för över två veckor sedan. Vi behöver förmodligen inte säga att Nintendos nya spelkonsol är en “big deal” för dessa e-handlare.

Nintendo Switch heter alltså den nya spelkonsolen som enligt många tekniksajter kan vara Nintendos återtåg till framgång på spelmarknaden, efter några år med sämre försäljning.

Annons

Nattöppet inför lanseringen

En framgångsrik lansering bådar förstås även gott för de som säljer dessa produkter. Både Webhallen och Inet hade igår nattöppet vid lanseringen av Nintendos nya konsol och när datumet slog över till den 3:e mars, lanseringsdagen, fick många köande och glada spelfantaster lägga vantarna på den hypade produkten.

Hur spelar det in att ni har fysiska butiker vid en sådan här lansering? Ger det er en fördel gentemot andra aktörer?

- Många tycker det är betydligt mer tryggt att kunna hämta konsolen själv snarare än att lämna det åt posten. Så det har helt klart en positiv inverkan. Att kunna ha ett launch event är ju också ett sätt för oss att ge något tillbaka till de kunder som valt oss på ett sätt som är svårt att replikera online, säger Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen.

Är det många som förbokar via nätet?

- Ja den absolut största majoriteten av alla bokningar har gjorts online. Även om de valt att hämta i butik, säger Anton Nilsson.

"Ett par tusen enheter"

Anton beskriver lanseringen som större än den för Sony Playstation 4 som “i sin tur var en enorm succé”. I dag på lanseringsdagen har e-handlaren redan sålt flera tusen av dessa produkter.

- Vi har sålt ett par tusen enheter och tillhörande spel redan men det återstår tusentals bokningar som vi förväntas kunna leverera senare i månaden, säger Anton Nilsson.

"Huvudnumret Nintendo Switch"

Utöver Nintendos storlansering så ska även konkurrenten till processorjätten Intel också vara på väg tillbaka till relevans igen med den nya produkten AMD Ryzen. Anton Nilsson tror inte att detta kommer ge lika stort utslag på försäljningen men det lutar åt att bli en bra månad.

Annons

- Mars ser helt klart ut att bli väldigt intressant för oss. På komponentsidan har vi Ryzen samt prissänkningar på Intels CPU:er, Nvidias GTX 1080 samt lansering av GTX 1080 Ti och på spelfronten har vi till exempel Horizon Zero Dawn och såklart, huvudnumret, Nintendo Switch och Zelda, avslutar Anton Nilsson.

Annons