Försäljningen höll inte – Nordic Kind läggs ner

"Andra förväntningar hos kunderna nu".

Efter att marknadsplatsen Nordic Design Collective hade stängt den sista augusti i fjol, tog den nya e-handeln Nordic Kind vid den 1 september. Ambitionen från grundaren Maria Richardssons sida var att ge kunderna ett förfinat sortiment och en samordnad logistik.

LÄS ÄVEN: NDC nu nedstängt: "Tvivlar inte på att det var rätt beslut"

Annons

En del av en större trend?

Men starten för den nya e-handeln mötte inte förväntningarna, och nu står det klart att hela projektet läggs ner. I ett mejl till kunderna berättar Nordic Kind att e-handeln stängs, och att ett antal varor därmed kommer att säljas ut till lägre priser.

- Det är väldigt tråkigt, men ibland behöver man ju fatta svåra beslut. Försäljningen har helt enkelt inte nått våra förväntningar, och därför kommer vi stänga butiken den 19 februari. Vi har under en längre tid sett ett förändrat kundbeteende, och jag tycker att det blir allt tydligare att det är andra förväntningar hos kunderna nu. Jag hör samma iakttagelser från många andra, så det här verkar vara en del av en större trend men jag har inte hela bilden klar för mig än, skriver Maria Richardsson, vd på Nordic Kind, i ett mejl till Ehandel.se.

Posterbutik blir kvar

Maria Richardsson beskriver att beslutet att stänga togs med "stor sorg i hjärtat".

- Jag har ägnat de senaste tio åren åt att att hjälpa våra designers nå ut med sina produkter, och brinner verkligen för det.

Redan ett par månader efter start märkte gänget bakom Nordic Kind att många av kunderna var ute efter posters, vilket ledde till att ytterligare en ny e-handel - Nordic Poster Collective - startades. Den kommer att leva kvar även efter att Nordic Kind har lagts ner.

LÄS ÄVEN: Svängig start men ny e-handel ska täppa till hålen

"Är oerhört stolt"

Så även om konceptet blir lite mer nischat, kommer grundtanken att leva kvar, hoppas Maria Richardsson.

- Jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit under de här åren, vi genererat en hel del intäkter för formgivare som inte annars hade vågat satsa på sitt skapande och sitt företagande, och det betyder oerhört mycket för mig. De är både drivna och talangfulla, och vi kan behöva en mer medveten inställning till hållbar konsumtion - något som jag tycker att den småskaliga produktionen stödjer.

Annons

Parallellt med att driva Nordic Poster Collective fortsätter Maria Richardsson arbetet som inkubatoransvarig för E-commerce Park i Helsingborg - ett uppdrag hon har sedan janari i år.

LÄS ÄVEN: Hon ska leda e-handelsgänget på E-commerce Park 

Annons