Google slutar markera sidor som säkra och hänglåset ska bort

Icke krypterade sidor varnas med rött.

Ehandel.se kunde under förra året avslöja att flera e-handlare hade blivit tagna med byxorna nere när Googles webbläsare började markera sidor med orden “Inte säker”.

LÄS ÄVEN: Varning: Din e-handel kan nu vara "Inte säker"

Annons

Sajter som samlade in personuppgifter utan att använda en krypterad uppkoppling via HTTPS fick se sin webbadress markeras som Inte säker. En markering som förstås är extra dålig för e-handlare som vill skapa en så trygg sida som möjligt för potentiella kunder.

Till en början verkar det främst ha gällt sidor som hade en login-ruta, eller ett formulär, på sajten, men idag markerar Googles webbläsare Chrome allt fler sidor utan HTTPS som Inte säker. Och i juli kommer det att börja gälla alla sidor utan HTTPS, oavsett om de samlar in uppgifter eller ej.

I oktober kommer även texten Inte säker att bli röd på alla icke HTTPS-sajter när de försöker samla in data. En varningstriangel kommer att poppa upp och prefixet blir alltså rött när någon försöker skriva in information på en sajt som saknar HTTPS.

Hänglåset kommer att försvinna

Häromdagen meddelade Google nästa nyhet gällande Säker/Inte säker. I dag är det ju så att sidor som använder HTTPS belönas med ett grönt hänglås och prefixet Säker. Detta adress-prefix ska dock försvinna, berättar Google.

Sökjätten ser HTTPS som den nya standarden och därmed kommer markeringen “Säker” att försvinna.

- Användare bör kunna förvänta sig att webben är säker som standard, och de kommer att varnas när det finns ett problem. Eftersom vi snart börjar markera alla HTTP-sidor som "Inte säker", kommer vi att ta bort Chromes positiva säkerhetsindikatorer så att det omarkerade standard-läget är det säkra läget, skriver Emily Schechter, produktchef Chrome Security.

Hänglåset stannar dock kvar en stund men blir grått samtidigt som “Säker” tas bort. Ändringen börjar införas på bred front i september i år. Till slut ska dock hänglåset också tas bort och säkra sidor kommer då inte att ha någon som helst markering i Google Chrome.

LÄS ÄVEN: Gratistjänsten blir ännu bättre - vilda certifikat rullas ut i januari

Annons

Annons