Kinneviks substansvärde ökar tack vare E-handeln

Kinnevik har släppt sin rapport för årets tredje kvartal. Investmentbolaget som gått knackigt på börsen sedan börsnoteringarna av Rocket Internet och Zalando meddelar att e-handeln höjer substansvärdet kraftigt. Samtidigt fortsätter investmentbolaget sina investeringar på onlineområdet.

Det är inte bara höstvädret som gör sig påmint så här i slutet av oktober. Även kvartalsrapporterna duggar tätt, senast i raden är Kinnevik som släppt sin rapport för årets tredje kvartal. Där framgår det att Kinneviks substansrabatt, skillnaden mellan bolagets börsvärde och det sammanlagda värdet av innehaven, ökat till 6 procent.

Under årets tredje kvartal ökade Kinneviks substansvärde med 8,1 miljarder kronor eller 12 procent till 76,7 miljarder kronor. Bolaget konstaterar vidare att värdeökningen på onlineområdet motverkas av en 18-procentig minskning av värdet på innehaven inom underhållning, främst MTG.

Annons
Annons

– Tillväxten för substansvärdet drevs av en 36-procentig ökning av värdet på våra investeringar inom e-handel och marknadsplatser (som nu svarar för 47 procent av substansvärdet), konstaterar vd Lorenzo Grabau i rapportens vd-ord.

Fokusera på befintliga bolag

I början av oktober börsnoterades två av Kinneviks väsentligaste innehav, modehandlaren Zalando och affärsinkubatorn Rocket Internet. Båda bolagen fick en tung start och har fallit med över 10 procent efter sina respektive noteringar på Frankfurtbörsen.

Kinnevik-aktien har i sin tur rasat med runt 16 procent sedan noteringarna, även om man sett en liten uppgång den senaste tiden. Samtidigt har Kinnevik fortsatt att investera på onlineområdet. Bland annat investerade man 237 miljoner kronor i den nybildade e-handelskoncernen Global Fashion Group, GFG, där man har en ägarandel på 26,1 procent.

– Framöver kommer vi huvudsakligen att fokusera våra investeringar i våra befintliga bolag, och vi bekräftar vårt tidigare estimat för de totala investeringarna 2014 på cirka 1,5 miljarder kronor, skriver Lorenzo Grabau.

Källor: Press, SvD, DI

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!