Konkurrensverket: Flera risker med växande e-handel

Ny rapport har lämnats till regeringen.

”Konkurrens och tillväxt på digitala marknader” heter den rapport som nu lämnats till regeringen. Rapporten har gjorts av Konkurrensverket på regeringens uppdrag.

Enligt Konkurrensverket så är e-handeln mycket bra för konsumenterna och samhället i stort. Näthandeln ska nå kunderna oavsett var de bor och samtidigt använda resurser mer effektivt.

Annons

"Pristransparens på gott och ont"

Den ökade pristransparensen gillar förstås även Konkurrensverket, men ser samtidigt problem på detta område.

– Pristransparensen har ökat på gott och ont. Konsumenter får enklare att jämföra priser på varor och tjänster, men ökad transparens kan också förenkla för företag att samordna sina priser, säger Karin Lunning, tf. generaldirektör på Konkurrensverket, i ett pressmeddelande.

Inte bra med för stora plattformar

Samtidigt som Konkurrensverket ser flera fördelar med e-handeln så ser de alltså även problem. Myndigheten verkar också gilla delningsekonomin där resurser fördelas mellan invånarna med hjälp av olika digitala plattformar. Men plattformarna får inte bli för stora:

– Vi ser att plattformsföretagen kan växa mycket snabbt med hjälp av nätverkseffekter och ny teknik. Det finns därmed en risk att de största företagen växer sig ännu starkare på marknaden. När de digitala marknaderna utvecklas så snabbt är det viktigt att vi framöver håller dem under kontinuerlig uppsikt för att hinna ingripa i tid, säger Karin Lunning.

Vissa marknader kan därför koncentreras till ett eller ett fåtal plattformar som får stora skalfördelar, förklarar Konsumentverket. Vilket sägs ställa den gamla sanningen "att det alltid är bra med fler företag" på ända.

Konkurrensverket konstaterar även att e-handel med livsmedel än så länge går trögt på landsbygden. Något som även HUI lyft och som Ehandel.se skrev om tidigare idag. Enligt Konkurrensverket ska det bero på att effektiva transporter saknas på landsbygden.

Annons