Miljardföretag köper nätbutik för att lära sig e-handel

"Vill i grunden förstå dynamiken i en digital företagskultur".

Ernströmgruppen AB, som omsätter runt 1,8 miljarder kronor, är nu redo att testa e-handel. Företagsgruppen består av ett 20-tal nischade bolag inom allt från marinsäkerhetsutrustning och teknikhandel till energieffektivisering av industrier och fastigheter. Det handlar alltså om ett ganska traditionellt industrikonglomerat.

"Digitala säljpulsen svår att uppnå"

Nu säger dock vd:n Pontus Cornelius, i ett pressmeddelande, att de är redo att lära sig mer om e-handel. För att i grunden “förstå dynamiken i en digital företagskultur” köper man nu upp e-handelsbolaget VVS-klimat.se. En nätbutik inom VVS som för verksamhetsåret 2016 omsatte 9 miljoner kronor.

Annons

- Vår mission är att göra bra bolag bättre i en hållbar och digital värld. Att förbereda våra, ofta mogna, bolag för en digital framtid är något vi intensivt arbetat med de senaste åren. Samtidigt inser vi att den sanna digitala säljpulsen är svår att uppnå när man har en analog affär i botten, säger Pontus Cornelius, VD för Ernströmgruppen, och fortsätter:

- Därför har vi valt att göra denna spännande satsning där vi förvärvar ett e-handelsbolag.

"Kommer drivas helt självständigt"

VVS-klimat.se ska alltså lära industrigruppen om e-handel och bolaget kommer därmed att fortsatt drivas separat.

- Bolaget kommer att drivas helt självständigt, vilket är helt naturligt i vår sfär där vi bygger ett eko-system av snabbrörliga och självständiga företag snarare än en stor koncern, säger Pontus Cornelius.

Förvärvet ska vara Ernströmgruppens sjätte i år. Köpeskillingen delges inte.

Annons