Politiker kräver gårdsförsäljning: ”Det är helt absurt”

Skåne har bestämt sig - tar upp kampen för vinproducenterna.

I flera år har den växande vinnäringen i framför allt södra Sverige kommit med önskemål om att få börja med gårdsförsäljning - något som hittills har mötts av kalla handen. Det har fått vinproducenterna att ta till kreativa lösningar, och vi har bland annat kunnat berätta om Arilds Vingård som säljer sina viner via e-handel i Danmark.

Om det gör till eller från för e-handeln är ännu oklart - men nu kan det vara på väg att hända saker med tillstånden för att sälja alkohol. Regionstyrelsen i Skåne har nämligen beslutat sig för att vända sig till regeringen för att få tillstånd om en prövoperiod på tre år för gårdsförsäljning i länet.

Annons

"Ingen har testat om monopolet påverkas"

Bakom förslaget, som i går röstades igenom i Skånes regionstyrelse, står Liberalerna. Partiets gruppledare i Region Skåne, Gilbert Tribo, kan inte se några risker för att gårdsförsäljning skulle påverka varken folkhälsan eller alkoholmonopolet negativt, men ser däremot stora fördelar för både arbetstillfällena och besöksnäringen i Skåne.

- Vi kan ju inte starta det här själva utan måste ansöka hos regeringen. Men jag tycker att de borde nappa på detta, säger han till Ehandel.se.

Gilbert Tribo gör ingen hemlighet om vad han anser om lösningar i stil med den som Arilds Vingård har tagit till.

- Det blir helt absurt, säger han.

Enligt Gilbert Tribo har Finland, som också har en form av statligt systembolag, lyckats väl med att kombinera alkoholmonopol och gårdsförsäljning. Därför finns det ingen anledning till varför Sverige inte skulle kunna ha samma upplägg, menar han, och tillägger att det ju dessutom handlar om ett prov på tre år, som alltså kan avslutas igen om det inte skulle fungera.

- Det är egentligen ingen som har testat ifall det påverkar monopolet. Ibland blir det en symbolfråga och att man har ett system bara för att man vill. Tyvärr slår det hårt mot den enskilda näringsidkaren.

Skjuts fram till efter valet?

Liberalerna i Skåne presenterade sitt förslag redan i höstas och fick i gårdagens sammanträde i regionstyrelsen stöd av en majoritet av de politiska partierna. Den 20:e juni väntas beslutet få samma stöd i regionfullmäktige och därefter ska det alltså lämnas in en ansökan till regeringen. När regeringen kan tänkas komma med besked är fortfarande oklart, men Gilbert Tribo blir inte överraskad ifall man väljer att “dra beslutet i långbänk” till efter valet 2018.

- Ja, det skulle inte förvåna mig eftersom ingen riktigt vill ta i den här frågan. Men det vore jätteolyckligt, säger han.

Annons

Förutom Liberalerna röstade Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna för förslaget om gårdsförsäljning. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot.

Annons