Replikafälgar på Blocket omsätter miljoner

Piratkopierade bildelar säljs för miljontals kronor på Blocket, trots det kan begagnatsajten på egen hand inte stoppa försäljningen.

Tidigare i år polisanmäldes Norska Bildelsenter AS och deras e-handel Bildeler.no av bilhandlaren Møllergruppen. Anledningen är att man anser att Bildeler.no tillverkar och säljer piratdelar. Nu kommer liknande anklagelser mot ett antal företag som säljer på Blocket.

Enligt Dagens Nyheter används Blocket som plattform för organiserad försäljning av piratkopierade fälgar till välkända märken som Audi, Porsche och Volvo. Priserna ligger långt under originalpriserna, något producenterna inte är överförtjusta i och bland annat Audi försöker nu få stopp på verksamheten.

Annons

– Vår bedömning är att deras agerande utgör både varumärkesintrång och mönsterintrång, säger Irene Bernald, informationschef på Audi Sverige.

Måste styrka varumärkesintrång

En av de större aktörerna på Blocket är Chromefälgar AB som under verksamhetsåret 2013/2014 omsatte drygt 23 miljoner kronor med en vinst på 4,8 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter.

Företaget har tidigare haft runt 400 annonser ute på Blocket men när vi kollar idag hittar vi inte mer än fem stycken, och då endast för däck. Istället hänvisar man nu till sin hemsida där man inte hymlar om att man är störst i Norden på replikafälgar och -däck.

– Ord som replika, inspirerad av eller kopior får inte förkomma i annonserna, säger Thomas Bäcker, säkerhetschef på Blocket.

Men det är inte bara inom bildelar som piratkopior frodas. Trots det kan Blocket själva inte gå in och stoppa den här typen av annonser.

– Varumärkeshavaren måste själv vara med på tåget. Får vi bara vad vi behöver i underlag som styrker varumärkesintrånget ser vi till att förklara för annonsören att upphöra, säger Thomas Bäcker.

 

Källa: Dagens Nyheter

Annons

Annons