Svärdson: ”Kommer aldrig att göra riskkapitalbolag till ägare”

Den mångsysslande e-handlaren Pär Svärdson berättar i en intervju med SVD vad han inte hade fått för sig att göra.

Inom e-handeln är Apoteas VD Pär Svärdson känd som den som ofta prisas för sitt framgångsrika företagande, och de senaste åren har vi gång på gång fått se hans nätapotek öka både omsättning och resultat.

Nu berättar Pär Svärdson, som utöver Apotea också driver bland annat bolagen Delitea och Zoeco,  i en intervju med Svenska Dagbladet hur hans strategi för att bygga välmående bolag ser ut. Till skillnad från många andra i branschen ger han inte mycket för att ta in riskkapitalister som ägare.

Annons

– Vi kommer aldrig att sätta oss i en situation där andra, framför allt inte riskkapitalbolag, blir ägare. Då riskerar många beslut att bli väldigt kortsiktiga, säger han till SVD.

"Tråkigt att bara tjäna pengar"

I SVD:s artikel, där det också framgår att Pär Svärdson grundade sin första butik som 10-åring, tipsar han även om att “gilla produkten, hitta bra samarbetspersoner och välj en stor marknad” om man ska ge sig in i e-handelns värld.

- Det är väldigt lätt att göra som de andra, men om du ska förändra något måste du söka extremfallen på andra sidan skalan – inte bara sälja saker två kronor billigare, då har du anpassat dig, säger Pär Svärdson.

Själv skulle han inte kunna tänka sig att sälja något han inte konsumerar själv.

– Om det bara handlar om att tjäna pengar skulle jag tycka att det är tråkigt. Jag vill bygga bolag inom sånt jag själv gillar, som jag kan vara stolt när jag berättar för mamma om.

Annons