Annons

Svensk E-handlare åtalas för upphovsrättsbrott

Svensk E-handlare åtalas för upphovsrättsbrott

2014-01-24 16:30

Nätbutiken Ikon M, som säljer kopior av designmöbler och lampor, anklagas för upphovsrättsbrott. Nu åtalas svensken bakom butiken. Bolaget som säljer produkterna finns i Storbritannien, som har svagare upphovsrättslagstiftning vad gäller design än Sverige, och hävdar att de agerar helt lagligt.

Ikon M grundades 2012 och säljer kopior av designmöbler och lampor, något de inte sticker under stol med. På deras sajt kan man till och med läsa att deras produkter är precis likadana som originalen.

– Ikon M säljer helt lagligt nyproducerade designikoner, som Ägget, Svanen och Eames-stolarna. Våra möbler påminner lika mycket om designernas original som de nya licensierade produkterna, om inte mer, står det att läsa på sajten.

Bolaget bakom sajten har sin hemvist i England och affärsidén är att utnyttja den korta skyddstid som brukskonstföremål har där. Skillnader på upphovsrättstider mellan olika länder gör att man kan tillverka kopior av designade möbler lagligt i England där copyrighten upphör efter 25 år, till skillnad från exempelvis 75 år i Sverige.

– Möbeltillverkarna har copyright på möblerna i 75 år efter designerns död. Rättigheter säljs vidare till nya tillverkare som får monopol och kan sätta sina egna priser. Det gör de nyproducerade designklassikerna onödigt dyra, tycker vi. Som tur är har copyrighten på möblerna gått ut i vissa länder, exempelvis i England, där Ikon M har sin hemvist. Tack vare EU:s fria rörlighet för varor kan du som är designintresserad nu helt lagligt köpa designklassiker av oss på Ikon M.

Försäljning riktad till Sverige

Men nu har kammaråklagare Fredrik Ingblad, som är specialiserad på immaterialrätt, beslutat att åtala Ikon M och den svenska man som står bakom bolaget för upphovsrättsbrott. Som underlag för åtalet har han valt ut valt ut lampor som formgivits av Arne Jacobsen och Poul Henningsen.

– I och med att försäljningen har riktats till Sverige och svenska kunder är det enligt min mening svenska upphovsrättsregler som gäller, säger Fredrik Ingblad.

Enligt åtalet har försäljning och marknadsföring skett från Ikon M:s egen sajt men även på Blocket. Man konstaterar också att uppgifter från Payson visar att försäljningen ligger mellan 700 000 och 800 000 kronor årligen.

Men Ikon M är inte det enda bolag som säljer kopior av inredning som formgivits av kända designers. Infurn är en annan e-handlare som gör något liknande men verkar ha sitt säte i Spanien.

Ett ytterligare exempel är företaget Designers Revolt som drivs av inkClub-grundaren Lennart Nyberg. Även de verkar från Storbritannien, men än så länge ser de ut att ha klarat sig undan liknande åtal. Den butiken är dock inte anpassad mot svenskar utan riktar sig till EU i stort.

 

Källor: DI, BrandNews

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Annons
E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

"En tredimensionell, mobil, digital popup-butik".

Annons
Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta