Annons

Svenskar korthandlade för 500 miljarder under 2013

Svenskar korthandlade för 500 miljarder under 2013

2014-01-28 11:17

Visa Europe presenterar idag ny statistik från sin rapport ”Annual Results” som visar att svenskar är bland de mest frekventa användarna av betalkort i Europa. Svenskar betalar med kort nästan fyra gånger oftare än det europeiska genomsnittet.

Jämfört med andra europeiska länder ligger Sverige i topp tre över länder som använder kort mest. I genomsnitt gör svenskar med Visakort tillsammans ungefär 4,3 miljoner kortbetalningar varje dag. Enligt senaste statistiken från Visa Europe handlade svenskarna för mer än 500 miljarder kronor på sina Visakort under 2013.

Antalet kort har däremot minskat med sex procent, men samtidigt har antalet transaktioner per kort ökat med lika mycket.
– Minskningen av antalet kort i kombination med en ökning av antalet transaktioner per kort kan helt enkelt vara ett resultat av att man vill ha färre kort i plånboken, säger Christina Lind, Sverigechef, Visa Europe.
Det genomsnittliga kortköpet i Sverige är 320 kronor, jämfört med övriga Europa där samma siffra är 435 kronor. Vi har alltså en benägenhet att göra mindre köp, men handlar oftare, än det europeiska genomsnittet.
– Den höga frekvensen av kortbetalningar är troligen ett resultat av svenskarnas vana att göra småköp med kort och det förbud mot kortavgifter i handeln som infördes 2010. Idag är det vanligt att betala ett paket tuggummi för tio kronor med kort, så såg det inte ut för bara några år sedan. Idag ser vi också att företag har slutat ta emot kontanter, vilket är ett väldigt intressant skifte. Sverige ligger verkligen i framkant av kortutvecklingen i Europa, säger Christina Lind.

De digitala plånböckernas år

I december spådde Visa en stark e-julhandel i Sverige med en ökning av transaktioner genom Visa på 11 procent jämfört med samma period 2012. Sett till hela året ökade e-handeln med 4,84 procent jämfört med 2012, och under 2013 spenderade vi 46 miljarder kronor på nätet med Visakort.
 
Och e-handelns tillväxt skapar nya behov av betallösningar enligt Visa som tror att 2014 blir året då digitala plånböcker får sitt stora genombrott. I början av 2013 lanserade man också den nya produkten V.me by Visa fyra länder. Under 2014 planerar man även att påbörja den svenska implementeringen av tjänsten.
– Vi välkomnar framtiden. Vi tror att e-handeln fortsätter sin starka tillväxt och därför söker vi ständigt nya betallösningar för att underlätta handel av vad som helst - när som helst och var som helst i världen. Den digitala plånboken V.me by Visa är ett exempel på att vi lyssnar på våra användares behov. Den finns tillgänglig på såväl datorn som läsplatta och smartphone och är en av nyckelkomponenterna i Visa Europes vision för mobila betalningar, säger Christina Lind.
Men man är inte ensamma om att tro på de digitala plånböckerna. I slutet av 2013 meddelade även Nordea, SEB och Swedbank att de kommer att lansera digitala plånböcker baserade på MasterCards digitala plattform MasterPass.


Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Annons
Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Stora utmaningar - men lika stor potential.

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

“Tio gånger Footways nuvarande ordervolym”.

6000 säljare hoppar på <nobr>e-jättens</nobr> nya betallösning

6000 säljare hoppar på e-jättens nya betallösning

Har hanterat över en halv miljard dollar.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp <nobr>e-handeln</nobr>

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp e-handeln

Minusresultat i nio år.

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Resultatet sjönk.

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Tillväxt på 18 procent.

Annons
Annons
Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Bättre än Black Friday och Cyber Monday kombinerat.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta