Nya bud från handelsjätten – mer än 110 butiker ska bort

Fysiska butiker "håller tillbaka" aktören.

Den ökade digitaliseringen har gjort att allt fler stora kedjor fått det svårt att behålla sina fysiska butiker. Höga hyreskostnader och svikande kundströmmar gör att många avvecklar den fysiska handeln, både i Sverige och internationellt.

I maj 2018 skrev vi att den brittiska kedjan Marks & Spencer planerade att ta bort cirka 110 butiker innan år 2022. Den anrika koncernen, som har 1400 fysiska butiker i 57 länder, är kända för sina kläd- och matvarubutiker. 

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Handelsjätte stänger 100 butiker i spåren av e-handeln

Men enligt nya uppgifter kommer 110 butiker inte längre att räcka. Under koncernens årliga aktieägarmöte ska Marks & Spencers vd Steve Rowe ha sagt att de många fysiska butikerna “håller tillbaka” kedjan. Även Marks & Spencers ordförande Archie Norman har sagt att kedjan nu betalar priset för att de inte stängde ner sina butiker för 10 till 20 år sedan. Det skriver nyhetssajten Mirror

Del av omstrukturering 

Beslutet att stänga ner fysiska butiker är ett sätt att få koncernens ekonomi på plussidan igen, i samband med att man ser över hela företaget. Framåt ska man satsa på att växa online och att utöka sin matvaruhandel.

Brittisk media rapporterar att e-handeln kommer att gå om handeln i de fysiska butikerna om tio år. Samma undersökning slår dock fast att det även fortsättningsvis kommer att finnas ett behov av fysiska butiker. 

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!