Bredbandsföretag rasar mot staten: ”Rena vilda västern”

Den digitala infrastrukturen får en allt viktigare roll i samhället, men nu får staten kritik för att inte ta frågan på allvar.

Oavsett om det handlar om att handla, jobba, betala räkningar eller något annat så är chansen stor att svenskarna gör det online. I takt med att vi blir allt mer digitala har den digitala infrastrukturen kommit att ses som en samhällsviktig funktion, och förmodligen får fungerande bredband en allt viktigare roll i framtiden.

"Ingen ifrågasätter ansvar för gator"

Men nu menar Waystream, som säljer switchar och routrar till företag som levererar bredbandstjänster, att staten inte arbetar med frågan på ett tillräckligt bra sätt.

Annons

- Synen på fiberinfrastrukturen som samhällskritisk resurs är idag väldigt olika i Sveriges kommuner. Ingen ifrågasätter kommunens ansvar för gator och torg, men när det gäller fibernäten råder tidvis rena vilda västern, säger Fredrik Nyman, product manager på Waystream Holding AB.

Waystream, som alltså själva hjälper till att bygga ut bredband, ser den senaste tidens nyhetshändelser med mastsabotage och utslagen flygtrafik som tecken på att sårbarheten i Sveriges infrastruktur visat sig vara “påtaglig”. Bolaget vänder sig mot att synsättet i hur man ska ska bygga bredband verkar präglas av prispress och kortsiktighet och dessutom skiljer sig åt mellan olika kommuner.

- Detta leder oss till frågan - i hur många andra områden har jakten på kronor och ören eller hastigt beslutfattande lett till undermåliga lösningar som riskerar att slå ut viktiga samhällsfunktioner när vi minst anar det, eller mest behöver det?

Hoppas på action från regeringen

Fredrik Nyman hoppas att Sveriges nya digitaliseringsminister, Peter Eriksson, ser till att frågan om digital infrastruktur nu kommer upp på agendan.

- Detta är frågor som måste tas på allvar. Infrastrukturen kring vårt Internet och det digitala landskapet är enormt viktigt redan idag – och kommer bara bli viktigare framöver. 

Annons