E-handlare hyllas av polisen efter stoppat kortbedrägeri

Nu uppmanas fler e-handlare till att testa samma metod.

I Danmark vill många konsumenter betala för sin e-handlade vara med Dankort, som är ett mycket utbrett betalkort i vårt grannland. Problemet har dock varit att de har använts i samband med e-handelsrelaterade bedrägerier. Nu har dock den danska detaljhandeln hittat ett sätt att stoppa missbruket av de populära betalkorten som har inträffat i samband med köp på nätet.

ID-koll via mobilen 

Närmare bestämt handlar det om Elgiganten, som numera använder ett säkerhetssystem som betalleverantören Nets har tagit fram. Systemet går av Elgigantens hemsida att döma ut på att kunderna måste registrera sina Dankort för att kunna handla med dem. Sedan använder man sin mobiltelefon för att visa att det verkligen är samma person som på kortet som sitter och ska genomföra köpet. 

Annons

Dankort Secure by Nets, som systemet kallas, ska ha gjort det betydligt svårare för bedragare att utnyttja korten för att komma åt varor som de inte har rätt till.

"Inte en anmälan sedan september"

Satsningen har gjort succé hos den danska polisen, som nu skickar ut ett pressmeddelande där andra e-handlare uppmanas införa liknande system.

- Det är med stor tillfredsställelse vi kan konstatera att det inte längre missbrukas Dankort på deras hemsida. Rent konkret betyder det att Köpenhamnspolisen sedan september månad inte har mottagit en enda anmälan från Elgiganten om Dankorts-missbruk, säger Trine Møller, som är vice polisinspektör på avdelningen för ekonomisk kriminalitet.

Annons