Efter piloten: Mercedes storsatsar på drönarleveranser

Ska gå från biltillverkare till leverantör.

Tidigare i höstas att biltillverkaren Mercedes gett sig in i e-handelsbranschen. Detta på så vis att de genomförde ett pilottest där de levererade en nätbutiks varor till kunderna med hjälp av sina egna bilar samt av drönare. Piloten utfördes i Schweitz och skedde genom att företaget placerade ut bilar med en landningsplatta på taket och varorna kunde då fraktas upp till 17 kilometer från varulagret.

LÄS ÄVEN: E-handlare levererar med flygande drönare i storstaden

Annons

Nu är pilotprojektet slutfört och det står klart att drönarleveranser är något som Mercedes kommer att fortsätta med, skriver Ny Teknik

Satsar fem miljoner på utveckling

Nu ska bilföretaget ha uppgett att de ska satsa motsvarande fem miljoner kronor på att utveckla drönartekniken. Framförallt är det den sista leveranssträckan, mellan bilen och köparens hem, som man ska ta fram en lösning för. Och målet är att på sikt gå från att bara sälja transportbilar, till att även vara en leverantör av kompletta transportlösningar.

Förutom att drönarna är tänkt att göra e-handlandet bekvämare för konsumenterna väntas de även medföra både minskad miljöpåverkan och mindre trängsel i städerna. När drönarprojektet blir permanentat är alltså ännu oklart, men nu vet Mercedes i alla fall att det fungerar.

Annons