Rysslands egen sökmotor är landets största e-handlare

Den ryska sökmotorn gör som Google och omfamnar e-handeln för lite extra cash.

Yandex är ryssarnas sökmotor sedan en lång tid tillbaka. Företaget har vunnit mark genom att satsa på en skräddarsydd söktjänst för det ryska språket.

Google utmanar förstås Yandex och i maj kom det ut en rapport som meddelade att Google gått om den inhemska sökmotorn. Google sades ha haft 20,5 miljoner användare i april 2016 jämfört med Yandex 20,4 miljoner.

Annons

Yandex sägs dock fortfarande ha flest dagliga användare i hela landet. Tillväxten hos Yandex ska samtidigt minska och en anledning sägs vara Googles framfart via mobiltelefoner med Android.

20 000 e-handlare

För att hitta nya intäktskällor har Yandex vänt sig till, du gissade rätt, näthandeln. Man har startat Yandex.Market som är en separat sida från sökmotorn.

Yandex Market är helt enkelt en marknadsplats likt Amazon Marketplace eller svenska CDON.com. Yandex sägs ha 20 000 e-handlare på marknadsplatsen och 22 miljoner besökare i månaden, enligt Bloomberg som hänvisar till marknadsundersökningsföretaget TNS.

Sökjätten har inte bara öppnat en e-handelsplats utan erbjuder även sina handlare hjälp med frakten. E-handlare får hjälp med att leverera över hela landet och Yandex kan även lösa kundtjänsten mot slutkund.

Landets största nätbutik

Samtidigt som man utökar satsningen på e-handeln i en tid då sökmotorn kanske går sämre så höjer man även priserna. Från att tidigare jobbat med klickpriser, likt Prisjakt, ska man nu infört en avgift på 1 procent av transaktionen. Fortfarande billigt när det kommer till marknadsplatser men ett tecken på vart man är på väg.

Under årets första kvartal skall e-handelssajten växt med hela 55 procent och nu stå för 6,3 procent av hela Yandex omsättning. Vilket enligt Bloomberg gör Yandex till Rysslands största e-handlare med runt 10 procent av marknaden. Den största renodlade e-handlaren i landet är Ulmart, som vi skrivit om tidigare.

Yandex e-handelssatsning liknar förstås konkurrenten Googles eget försök att samla nätbutiker i sin shoppingtjänst Google Shopping.

Annons
Annons