Danmarks största bokhylla finns i tunnelbanan

Fram till nyår kan resande från Norreport och Frederiksbergs tunnelbanestationer i Köpenhamn enkelt få med sig en litterär upplevelse på tåget. Här har man nämligen smällt upp en gigantisk virtuell bokhylla med tusentals titlar.

Danmarks största bokhylla finns i Köpenhamns tunnelbana, på Norreport och Frederiksbergs stationer närmare bestämt. Här har huvudarrangören och nätbokhandeln Saxo.com i samarbete med kända författare, Metroen, Post Danmark, Google och Clear Channel smällt upp en tre meter hög, och 100 meter lång bokhylla i form av en tapet.

Här är tanken att de tusentals resenärer som varje dag passerar förbi ska få upp ögonen för hur lätt det är att få tillgång till bra litteratur.

Annons

– Det är viktigt att vi alla läser. Läsningen utvecklar oss som människor, men det stärker också samhället när vi kan dela läsupplevelsen med varandra. Det ser vi nu när litteraturintresserade kan mötas vid Danmarks största bokhylla. Jag stöder alla initiativ som får fler människor att uppleva glädjen i en bra bok, säger Danmarks kulturminister, Marianne Jelved.

Vill få dansken att läsa mer

I bokhyllan som tapetserats upp på tunnelbanornas väggar finns tusentals olika titlar, allt från skräck och erotik till kokböcker. För att få mer information om en bok eller köpa den använder man sin smartphone för att skanna önskad bok. Man kan sedan välja att få den levererad som e-bok eller till sin brevlåda.

Bokhyllan kommer att hänga uppe från den 7 oktober till 31 december. En stor förhoppning är att samarbetet ska få danskarna att läsa mer. 40 procent av danskarna läser aldrig eller sällan skönlitteratur och den yngre generationen väljer i första hand andra alternativ som musik, filmer och Youtube.

Källa: Press

Annons