Dansk klädmiljardär köper in sig i WhiteAway

Danska miljardären Anders Holch Povlsen fortsätter att investera i e-handelsföretag. Den här gången har han köpt in sig i vitvarukedjan WhiteAway som säljer både on- och offline. Säljare är de två svenska riskkapitalbolagen Eequity och Verdane som tillsammans drar in 350 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Anders Holch Povlsen via sitt familjebolag Bestseller, som står bakom varumärken som Jack & Jones, Vero Moda, Only och Selected med flera, köpt in sig i den danska nätlivsmedelsbutiken Nemlig.com och den brittiska e-handlaren MandM Direct.

Nu har Povlsen, som även är storägare i de både modesajterna Asos och Zalando, köpt 46,31 procent av aktierna i vitvaruföretaget WhiteAway via det danska bolaget Aktieselskabet af 10.6. Företaget är Danmarks största vitvarukedja på nätet och har runt 20 procent av den totala marknaden för vitvaror i Danmark.

Annons

Bolaget har vuxit med rask takt samtidigt som man kunnat visa upp lönsamhet de senaste åren. I fjol gjorde man en vinst på cirka 20 miljoner kronor och i år räknar bolaget med att vinsten mer än fördubblas.

– WhiteAway Group är ett intressant företag som har skapat ett gediget resultat inom sin bransch på en mycket kort tid, och jag ser en stor potential i deras affärsmodell. När de tog över Skousen, var de en ren online-verksamhet, och nu har lyckats skapa ett samspel där e-handel och fysiska butiker arbetar tillsammans till gagn för kunderna. Jag ser fram emot att bidra till den fortsatta utvecklingen av koncernen, säger Anders Holch Povlsen.

Kombinationen som lockade

WhiteAway grundades 2003 och på senare år har man expanderat till Sverige och Norge och är en direkt konkurrent till CDON med sajten Tretti.se. I och med uppköpet av Skousen har man även lyckats göra WhiteAway till en kombination av fysisk butikskedja och e-handel. En kombination som gjorde Anders Holch Povlsen intresserad.

Säljare är de två svenska riskkapitalbolagen Eequity och Verdane som tillsammans drar in cirka 350 miljoner kronor. Enligt källor med insyn i affären värderas WhiteAway till runt 720 miljoner kronor. Vilket innebär att Eequtiy drar in strax över 200 miljoner kronor och Verdane cirka 150 miljoner kronor på försäljningen enligt tidningen Dagens Industri.

– Vår plan var att ta bolaget från 150 miljoner i omsättning till en miljard danska kronor på fem år. Nu lyckades vi göra det på 3,5 år. Det blir en väldigt bra affär för oss som ger i snitt 4,3 gånger pengarna. Vi får in nästan lika mycket på den här affären som vi totalt har tagit in från investerare till våra båda fonder, säger Patrik Hedelin, partner på riskkapitalbolaget Eequity.

Källor: Börsen.dk, DI, Press

Annons