Facebooks köpknapp finns och det går att köpa saker

Facebook testar sedan i somras en köpknapp tillsammans med utvalda e-handlare på andra sidan Atlanten. Funktionen verkar däremot inte vara något som uppenbarar sig för vem som helst, men nu finns bevis för att den faktist existerar, och fungerar.

I juli meddelade Facebook att man börjat testa en köpknapp med ett antal små- och medelstora företag i USA. Knappen gör det möjligt för användarna att köpa saker från företagssidor, nyhetsflöden och annonser utan att de skickas vidare till en extern sajt.

Så vitt vi vet är funktionen fortfarande bara tillgänglig i USA, så för oss svenskar är dess existens fortfarande något osäker. Men nu kommer uppgifter som pekar på att den faktiskt existerar, och fungerar.

Annons

Jason Del Ray, skribent för nättidningen ReCode, ska enligt egen utsago vara en flitig besökare på det sociala nätverket och först nyligen stötte han på den nya shoppingfunktionen. Och som den undersökande journalist han är, kände han sig genast manad att testa.

Kan se fler produkter

I Jasons nyhetsflöde dök det upp ett sponsrat inlägg från ett skomärke vid namn Inkkas, ackompanjerat av en köpknapp. Förutom bilder på ett gäng skor, dess namn och pris kunde han även klicka fram ytterligare skor som inte först var synliga i annonsen.

– Jag bestämde mig för ett par och klickade på köpknappen. Därefter dök det upp ett fönster som visar skorna ur fyra olika vinklar. Det fanns även lite detaljer om produkten samt information om frakt och returpolicy, säger Jason Del Ray.

Efter att han valt rätt storlek och antal fick Jason fylla i lite nödvändig information som fraktalternativ, kontaktinformation och betalmetod. Efter att han sedan tryckt på en stor blå knapp prydd med texten ”Place Order”, sitter han nu snällt och väntar på sina nya Grey Wolf Slant Vegan Shoes från Inkka.

Och precis som vi kan han nu slappna av i vetskapen om att Facebooks nya köpknapp faktiskt existerar på riktigt.

Källa: ReCode
Bild: Jason Del Ray

Annons