Posten höjer portot och ändrar viktindelningen

Posten meddelar att portot på inrikesbrev nu kommer att höjas på grund av att det genomsnittliga brevet blir allt tyngre.

Från den första april förändras viktindelningen för 1:a-klassbrev så att försändelser upp till 50 gram enbart kräver ett frimärke. Samtidigt justeras portot till 7 kronor.

Annons

– När det lägsta viktintervallet för enstaka brev utökas till 50 gram underlättas skickandet för privatpersoner då det bland annat blir möjligt att lägga ner ytterligare ett par A4-papper i kuvertet utan att behöva frankera det med två frimärken, säger Anders Åsberg, chef marknads- och tjänsteutveckling på Posten.

Från den första april kommer även de allra tyngsta breven som väger mellan 1-2 kilo att kräva färre frimärken, från dagens 12 till 10. Posten meddelar också att valörlösa frimärken för 1:a-klassbrev är fortsatt gilltiga oavsett inköpspris.

De nya ändringarna sägs i praktiken innebära "en kraftig prissänkning" för den genomsnittliga försändelsen (från 12 kronor till 7 kronor). Eftersom dagens genomsnittliga brev ligger på 40 gram och därmed faller inom det nya viktintervallet för ett frimärke.

Nyheten diskuteras just nu här i vårt forum.

Källa: Press

Annons