Amazon intar Sydostasien – Singapore först ut

E-handelskampen om Asien hårdnar.

Singapore blir Amazons första marknad i Sydostasien. Det står nu klart efter några dagars rykten om saken.

Det som hänt är att Amazon lanserat sin leveranstjänst Prime Now i Singapore, vilket är det första landet i Sydostasien som företaget etablerar sig i. Det rapporterar bland andra Techcrunch.

Annons

Fem miljoner kan nu ladda ner Amazons app

Appen som används för att nyttja tjänsten ska ha släppts i Singapore tidigt igår kväll, lokal tid. Prime Now, som ska garantera leverans inom två timmar, finns därmed nu tillgänglig för Singapores över fem miljoner invånare.

Tiotusentals produkter kan nu beställas via appen - och då är erbjudandet som finns tillgängligt i Singapore ännu inte fullskalig, vilket den dock väntas bli inom kort, enligt Amazon.

Amazon och Lazada tävlar om

Lanseringen innebär också att Amazon nu tävlar med Alibaba, som genom Lazada hittills haft ett starkt grepp om hela Sydostasien.

Lazada erbjuder dessutom också en tjänst som liknar Prime Now, vilket de kan göra tack vare ett samarbete med Uber, Netflix (!) och nätmatsföretaget Redmart. På så sätt kan Lazada erbjuda leveranser samma dag, vilket alltså innebär att Amazons leveranser kan komma att bli betydligt snabbare.

E-handeln väntas mångdubblas till 2025

E-handelskriget om Asien har dock bara börjat - och det finns mycket att fajtas om. Totalt finns det 600 miljoner människor i Sydostasien, inklusive en växande medelklass och ökande försäljning av smarta telefoner. Regionen anses därmed vara en marknad med stor potential för den som vill idka e-handel. 

Dock är näthandeln i regionen ännu i sin linda sett till att den uppges stå för mindre än fem procent av all handel. Det väntas det dock bli ändring på under de närmsta åren och de 5,5 miljarder dollar som e-handeln omsatte i regionen 2015 väntas år 2025 ha mångdubblats till närmare 90 miljarder dollar. Detta enligt en rapport som Google och Singapores statsfond Temasek släppte 2016. 

Huruvida den prognosen står sig även efter Amazons intåg i regionen, återstår att se.

Annons
Annons