Amazon säljer illegala vapen utan ålderskontroller

E-handelsjätten har sålt flera olika typer av olagliga vapen på sajten och levererat knivar utan ålderskontroller i Storbritannien.

Att beställa vapen på nätet i Sverige kan vara en krånglig historia, i alla fall på laglig väg. I Storbritannien och på Amazon verkar det däremot inte vara lika hårda kontroller, åtminstone inte enligt en undersökning som brittiska The Guardian genomfört.

I oktober höggs 16-årige Bailey Gwynne till döds i en skola i Aberdeen av en jämnårig pojke som olagligt köpt en fällkniv på Amazon. Att sälja en fällkniv till någon under 18 år är olagligt i Storbritannien om bladet är mer än 7,62 cm långt.

Annons

16-åringen lyckades dock komma runt Amazons ålderskontroll genom att inte ta emot kniven personligen, och istället sätta upp en lapp på ytterdörren där distributören bads lämna paketet på trappan.

I ljuset av detta valde The Guardian att genomföra ett köp på Amazon av en liknande kniv och, precis som pojken, sätta upp en lapp på dörren. Något som gjorde att kniven levererades utan att åldern på köparen kontrollerades och lämnades på trappan.

Elchockpistoler, knogjärn och pepparspray

Tidningen beställde ytterligare en kniv som lämnades av på redaktionen men inte heller där behövde någon över 18 år skriva på för att ta emot paketet, det trots att det tydligt står på Amazons sida att det krävs vid leverans.

I December lyckades The Guardian även köpa en elchockpistol på Amazon, nästan identiskt med det vapen som figurerat i en tidigare mordrättegång i Storbritannien. Företaget som sålde vapnet var amerikanskt och sa i ett mail att de egentligen inte fick sälja det till kunder i Storbritannien, då det är olagligt, men vapnet skickades ändå.

The Guardian har också påpekat för Amazon att det regelbundet dyker upp illegala vapen på sajten, bland annat knogjärn och pepparspray. I december upptäckte tidningen även att Amazon själva, alltså inte en av marknadsplatsens säljare, sålde en pepparsprays-produkt i Storbritannien.

Amazon har inte kommenterat försäljningen av den egna produkten men har i tidigare uttalanden sagt att alla säljare måste följa marknadsplatsens regler och att man regelbundet gör kontroller för att hitta säljare som säljer illegala produkter.

Annons