Amazons intäkter ökar men vinsten fortsätter sjunka

Nätgiganten Amazons intäkter fortsätter att öka men vinsten sjönk med 37 procent under årets första kvartal jämfört med samma period 2012. Ökade utgifter för teknik, lagerlokaler och marknadsföring är anledningen, men Amazon hoppas att deras satsning på egenproducerat material ska vända skeppet.

Amazon vd, Jeff Bezos, har tidigare sagt till sina investerare att företagets fokus just nu ligger på tillväxt och utveckling, inte vinst. När e-handelsgiganten redovisade sina siffror för årets första kvartal så står det klart att den trenden håller i sig.

Under första kvartalet har Amazon ökat sina intäkter med 22 procent jämfört med samma period förra året. Intäkterna uppgår till drygt 16 miljarder dollar men vinsten har sjunkit till 82 miljoner dollar, att jämföra med en vinst på 130 miljoner dollar för samma period 2012.

Annons

Ett komplett ekosystem

Att Amazons vinster för tillfället är mindre än vad många investerare önskar beror till stor del på att företaget just nu satsar på nya marknader, samt forskning och utveckling.

Man har gått från att vara ett e-handelsföretag till att, åtminstone som det ser ut, vara ute efter att bli ett komplett ekosystem som säljer både fysiska varor, digitala media och enheter att spela upp det på. Bland annat ryktas man just nu jobba på en egen liten TV-box och man har även börjat producera egna TV-serier.

– Amazon Studios jobbar på ett nytt sätt med att ta fram nya TV-program. Piloterna är ute i det fria där alla får säga sitt. Jag har mina personliga favoriter och det har även medlemmarna i Amazon Studios, men det som är spännande med vårt arbetssätt är att våra åsikter inte spelar någon roll. Vi hoppas att Amazons egenproducerade serier kan bli ytterligare ett sätt för oss att skapa värde för våra Prime-medlemmar, säger Jeff Bezos, grundare och vd för Amazon.

 

Källa: Press

Annons