Annons

Ännu en nätbutik nekas av stort betalföretag

Ännu en nätbutik nekas av stort betalföretag

2014-03-28 16:48

Månadsskiftet juni-juli förra året blev flera svenska e-handlare av med sin kortbetalning. Betalleverantören Payson hade med största sannolikhet blivit pressade att ta bort denna betalmetod för vissa butiker och tjänster. Föga förvånande var vuxenbutiker en av dessa kategorier, men även andra tjänster drabbades.

Denna händelse var inte första gången vi fått höra om en diskriminerande syn ifrån banker och betalföretag på butiker som säljer sexrelaterade produkter. I slutet av 2012 tog Sveriges Radio upp ett fall med en skräckfilmsbutik som även sålde vintage-sexfilmer. Den butiken hade fått sina betalningsmöjligheter spärrade av ett tiotal banker.

I Payson-fallet spekulerades det i att det var MasterCard och Visa som stod bakom utfrysningen av butiker som sålde bland annat sexleksaker. Två kortgiganter som tidigare blivit pressade politiskt att spärra betalningarna till olika organisationer och tjänster på nätet.

Även i USA

Häxjakten på nätbutiker som stödjer ett fritt sexliv verkar inte bara ske i Sverige. I söndags lyfte Huffington Post ett mycket snarlikt exempel i USA.

Nätbutiken Lovability som startats av Tiffany Gaines har blivit nekad betalning via det stora företaget Chase Paymentech, med finansbolaget och affärsbanken JP Morgan i ryggen. 2012 skall Chase Paymentech hanterat över 29 miljarder transaktioner till ett värde av mer än 655 miljarder dollar.

Enligt Huffington Post skall Chase ha varit tydliga med anledningen till varför de inte kunde hantera Lovabilitys betalningar. Det handlade om att deras anseende kunde skadas av att associeras med nätbutiken.

Chase gillar inte säkerhet

Vad är det då för hemska sexuellt avvikande produkter som Lovability säljer? Tiffanys vision för butiken lyder:

"Vårt uppdrag på Lovability är att stärka kvinnor att ta ansvar för sin sexuella hälsa. Vi återintroducerar kondomer till kvinnor som en positiv symbol för egenkärlek. Eftersom en kvinna som älskar sig själv prioriterar sin sexuella hälsa."

Kort förklarat säljer Lovability kondomer i snygga förpackningar som skall bidra till att fler kvinnor bär dem med sig. Detta är tydligen inte något som Chase kan ställa sig bakom.

Farlig klassificering

Tiffany påpekar även faran i att klassificera kondomer som en "adult-oriented product":

– Definiera kondomer på detta sätt skickar ett skadligt kulturellt budskap till män och kvinnor. Kondomer måsta tas ur denna kategori så att människor, unga och gamla, känner att de även är till för dem, säger Gaines till Huffington Post.

Att försvåra för konsumenter att handla dem via nätet är förmodligen inte heller positivt.

Bortsett ifrån frågan om hur kondomer skall klassificeras, är Chase svar till Tiffany ännu ett exempel på en bank och betalföretag som lägger sig i vad kunderna säljer för något och vad konsumenterna köper.

Moraliserandet fortsätter

Detta även om det gäller ganska oskyldiga produkter som kondomer.

– Vi kommer inte att kunna gå vidare när det gäller betalning via Chase Paymentech, eftersom hanteringen och bearbetningen av vuxeninriktade-produkter är en förbjuden kategori, löd Chase svar till Tiffany.

Denna situation känner förmodligen flera svenska e-handlare igen sig i. Att banker och betalföretag förhindrar eller spärrar möjligheterna att sälja och köpa vissa typer av produkter.

Protesterna sprider sig

Huffington Posts artikel har sedan publiceringen spridit sig en del över nätet. Tiffany Gains har även startat en namninsamling för att Chase skall öppna upp och tillåta hanteringen av försäljningen av kondomer på nätet.

– Vi måste värna om sexuell hälsa och inte låta stora företag som JP Morgan Chase stärka negativ stigma som äventyrar vårt välbefinnande. Chase Banks försök att "skydda sitt rykte" ska INTE hindra oss från att köpa och sälja viktiga produkter som kondomer som skyddar vår sexuella hälsa, skriver Tiffany på change.org.

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Jimmy Öström
2014-03-28 17:21

Jag väljer att låta bli att skriva just nu om detta. Men kan skriva PAYSON = SVIN. Men annars håller jag på mig tills jag är full och dryg och då ska jag skriva mer.

Men kan även skriv att jag hoppas dom blir anmälda och att dom åker dit och att dom förlorar MASSOR med pengar och att det kliar i deras hårbotten när dom ska sova om nätterna. Men nu håller jag på mina väl valda ord.......

Annons
E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Annons
E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

"En tredimensionell, mobil, digital popup-butik".

Annons
Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta