Apple stänger ner sin ryska E-handel när rubeln dyker

Apple har stängt ner sin ryska näthandel medan de "ser över sin prissättning". Anledningen är att den ryska rubelns värde har störtdykt den senaste veckan, något som gjort det svårt för många företag att prissätta sina produkter.

Den ryska ekonomin är under hård press efter sjunkande priser på råolja och omvärldens sanktioner. Det har lett till att den ryska rubeln har tappat 20 procent av sitt värde under den senaste veckan och under tisdagen rapporterades det om en börskrasch i Moskva.

Det här har givetvis fått många internationella företag som har verksamhet i Ryssland att dra öronen åt sig och på grund av extrema variationer i rubelns värde har nu flera valt att stänga ner sin näthandel i landet. En av dessa är Apple.

Annons

– Vår nätbutik i Ryssland är för närvarande inte tillgänglig medan vi ser över våra prissättningar, säger Apples talesmannen, Alan Hely.

Investerar i teknik

Beskedet kommer några veckor efter det att Apple höjt sina priser med 25 procent i Ryssland. Innan dess hade landet de billigaste Apple-telefonerna i Europa.

Den ryska rubeln har förlorat nästan halva sitt värde på ett år och tidigare i veckan chockhöjde Rysslands centralbank styrräntan från 10,5 till 17 procent. Trots höjningen är kursen nu nere runt 64 rubel per dollar. Att jämföra med drygt 30 rubel före Ukrainakonflikten och prisraset på råolja som tog sin början i somras.

Det har gjort det svårt för företag att prissätta sina produkter och att många ryssar vallfärdat till bland annat teknikföretag för att göra sig av med sina rubel och ”investera” dem i teknik.



Källor: Business Insider, SvD

Annons