Arbetare campar utanför nätjättens lagercentral

Julhandeln pressar lagerarbetarna.

Den skotska tidningen The Courier publicerade i helgen obekväma bilder ifrån Amazons distributionscentral i Dunfermline, Skottland.

Minst tre tält har setts i buskagen utanför lagercentralen. En nyhet som åter satt fokus på arbetsförhållandena hos Amazon. Nätjätten har under flera tillfällen de senaste åren fått hård kritik för arbetsförhållandena på olika distributionscentraler runt om i världen.

Annons

"Amazon borde skämmas"

Flera reportrar har även wallraffat hos Amazon och rapporterat att förhållandena inte varit optimala.

Nu har alltså Amazons lager i Skottland hamnat under luppen då flera arbetare valt att campa utanför. The Courier har bekräftat att det är lagerarbetare som bor i tälten. De har även pratat med politiker som tidigare kritiserat Amazon och de tar tillfället i akt att åter lyfta arbetsförhållandena som mycket dåliga.

- Amazon borde skämmas att de betalar sina anställda så lite att de måste slå läger i mitt i vintern för att få det att gå ihop, säger den skotska parlamentarikern Willie Rennie.

Arbetsförhållandena är inte det enda som kritiseras. Det faktum att Amazon betalar lite eller ingen skatt är förstås ännu en nagel i ögat för politikerna, i skenet av campande anställda.

Bryter inte mot lagen

The Guardian som hakat på rapporteringen om de campande anställda lyfter samtidigt att Amazon mer än dubblat sin arbetsstyrka inför julen och tagit in närmare 20 000 nya anställda.

Tidningen har även pratat med en arbetsrättsadvokat som menar på att Amazons avtal och arbetsförhållanden inte är ovanliga. Att till exempel straffa anställda som är sjuka, fast via bonusar som då utgår, ska inte vara olagligt. Amazons lön ska även vara strax över det nationella snittet på 7,20 pund.

Annons