Åtal väckt mot vinhandlare på nätet med svensk bas

Peder Molin som tidigare drev sajten Handlavin.se har idag åtalats vid Stockholms tingsrätt för olovlig försäljning av alkohol. Åklagaren har även framställt ett yrkande om företagsbot eftersom brottet begåtts inom ramen för en näringsverksamhet.

Den 19 mars fick nätbutiken Handlavin.se påhälsning av beväpnade poliser. Efter husrannsakan togs vin i beslag och Peder Molin, butikens ägare men som sedan dess stängt ner sajten, fick veta att han misstänktes för olovlig försäljning av alkohol.

Ett grovt brott som på straffskalan kan ge 6 månader och upp till 6 års fängelse. I dag åtalades han vid Stockholms tingsrätt och åklagaren har även yrkat att företagsbot om 250 000 kronor ska betalas.

Annons

– Jag gör bedömningen att det i det här ärendet är fråga om otillåten distanshandel. Brottsmisstanken avser försäljning i Sverige till svenska konsumenter. Det är alltså fråga om ett svenskt handelsbolag med verksamhet i Sverige. Brottet är att bedöma som grovt eftersom det avsett en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt, som del i en näringsverksamhet, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt.

En bricka i ett politiskt spel

Peder Molin är sedan starten registrerad hos Skatteverket som distansförsäljare enligt lagen om alkoholskatt. Han har också en bankgaranti utställd på Skatteverket till säkerhet för betalningen av alkoholskatt.

Företaget är alltså registrerat och godkänt av Skatteverket, som aldrig har haft några synpunkter. Utredningen visar också att företaget har betalat alkoholskatt och att man inte sålt vin till någon person som varit yngre än 20 år.

Men åklagaren pekar på att försäljning av alkohol till konsumenter i Sverige endast får ske av Systembolaget AB, detaljhandelsmonopolet, enligt alkohollagen. Distanshandel med alkohol från ett annat EU-land är under vissa förutsättningar tillåtet, bland annat att verksamheten bedrivs från det andra landet.

Och det är det som gör att Peder nu riskerar fängelse, att hans bolag är registrerat i Sverige. Per Gudmundson på Svenska dagbladet har idag skrivit en intressant ledare i ämnet där han belyser just den frågan.

Han påpekar också att åtalet egentligen inte handlar om vad Peder har gjort, utan om att man vill skapa ett prejudikat, och att Peder Molins nätvinhandel bara är en bricka i ett alkoholpolitiskt spel.

Källor: Åklagarmyndigheten, SvD

Annons
Annons