Cannabisolja stoppades i tullen – nu avgörs e-handlarens framtid

Tänker dela med sig av oljan till alla som besöker rättssalen.

En e-handlare från Skåne ska idag stå inför rätta i tingsrätten. Han heter Paul Burton och driver e-handeln GreenMovement.se, där han säljer cannabisolja, eller CBD-olja, som den också kallas. Den tillverkas av industrihampa, som är laglig, men enligt en dom från förra året kan den typen av oljor ändå klassas som narkotika. Det skriver Sydsvenskan. 

Beställning stoppades i tullen

Orsaken är att oljan innehåller cirka 0,2 procent av substansen THC, som är olaglig och vanligen förknippas med cannabisprodukter som röks. Upprinnelsen till rättsprocessen är att en av Paul Burtons beställningar för en tid sedan stoppades i tullen. 

Annons
Annons

Tidigare har han haft en leverantör i Göteborg, som också fått en försändelse stoppad vid något tillfälle, men där det då beslutades att hela försändelsen skulle återlämnas till göteborgaren.

Ett annat fall, med en man som också sålde CBD-olja, gick upp till hovrätten, men slutade med att båda instanserna friade säljaren. Det finns alltså domar som gått i båda riktningarna gällande just cannabisolja.

- Generellt finns det olika uppfattningar om det ska narkotikaklassas eller inte, och vi är såklart intresserade av fler domstolsutslag, säger tullåklagare Oscar Lindvall, till Sydsvenskan.

Ska vara värt 70 000 kronor

Idag är Paul Burton kallad till en domstolsförhandling, där det ska avgöras om han kommer att få tillbaka sina varor eller åtalas för narkotikabrott. Om han åtalas kommer den processen i så fall att dra igång efter dagens förhandling.

Enligt Paul Burton skulle oljan kunna ge honom 70 000 kronor efter försäljning och om han inte får tillbaka den tror han att det skulle kunna innebära slutet för hans företag.

- Jag är småföretagare och har två barn, för mig kan det här innebära slutet för mitt företag. Jag har inte råd att förlora den här beställningen, säger han till tidningen och fortsätter:

- Jag gillar det jag gör, så nu hoppas jag att de släpper varorna och att jag får fortsätta. Om de inte släpper får de väcka åtal och då ska jag få rätt.

Delar ut olja till supporters

För att visa att hans påstående om att oljan är ofarlig stämmer, tänker han dessutom dela ut ett exemplar av sin produkt till de som kommer för att stödja honom under förhandlingen.

Annons
Annons

- Jag är marknadsförare och försöker alltid hitta innehåll som ger respons. Det har inte varit någon direkt uppslutning, men det är en kul grej mest. Och så försöker jag hålla det hela muntert för min egen del också, säger Paul Burton. 

Åklagarmyndigheten menar att alla oljor som innehåller THC är olagliga,oavsett vilken halt av ämnet som finns i produkten. Men andra menar att polis- och åklagarmyndigheterna har ett egenintresse i att vilja narkotikaklassa oljan. En av dem är advokat Sargon De Basso, som företrädde den man som tidigare friades i Göta Hovrätt för att ha sålt en snarlik olja. 

Advokat: "Dåliga mätinstrument"

Han menar att myndigheterna har fått problem när de gripit personer som påstått att orsaken att deras urinprov visat utslag för THC är att de tagit CBD-olja och inte att de rökt cannabis.

- Bara för att vi har dåliga mätinstrument kan man ju inte narkotikaklassa ett icke-narkotiskt preparat, säger De Basso.

Även Paul Burton ska ha önskat att få företrädas av Sargon De Basso ifall hans ärende går vidare till rättegång. 

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!