CyberPhoto: Praktiskt taget alla kategorier minskar

CyberPhoto är superglada över att ha slagit "all time high" i omsättning då det mesta inom foto-kategorin ska minska.

Nätbutiken Cyberphoto firade häromdagen att man slog förra årets omsättning. För räkenskapsåret som slutade i april 2015 omsatte nätbutiken 235 miljoner kronor, vilket ska ha varit all time high.

Bara några dagar innan årets räkenskapsår var slut kunde företaget konstatera, den 27 april, att man passerat 235 miljoner. Man slår alltså sitt all time high och gällande lönsamheten svarar man följande:

Annons

- Allt är inte klart då det året var till och med 30 april men ja, vi är lönsamma, sen exakt vart vi landar kan vi inte återge ännu men det är med lönsamhet, säger Tobias Lehtinen, affärschef på CyberPhoto.

Att precis passera förra årets omsättning kanske inte låter speciellt bra för e-handlare på en växande marknad men CyberPhoto är glada då de slåss på en marknad som ska minska för varje år.

Vad är det som viker bland foto?

- Det mesta tyvärr. Riktigt bra kompaktkameror har fått nytt liv men i sin helhet har praktiskt taget alla kategorier gått ner sen 2010, vissa kraftigt, säger Victoria Kronberg, marknadsföringsansvarig på CyberPhoto.

Med tanke på den mobila revolutionen och att alla idag har en kamera i hand så är det allt färre som efterfrågar stora systemkameror. CyberPhoto har dock breddat och säljer även de mobiler idag men också ett stort utbud av outdoor-produkter. De är även snabbfotade och var tidigt ute med bland annat Swish som betalmetod.

Minskar marknaden på grund av smartphones?

- Tekniken utvecklas men det är när beteenden förändras som det ger stora utslag på marknaden och ja, smartphones har bidragit till en beteendeförändring och därav minskad marknad för den klassiska fotomarknaden. Däremot tas det mera bilder än någonsin så samtidigt som intresset för klassiska kameror sjunkit har intresset för bild ökat vilket är superkul för oss som älskar just bild, säger Victoria Kronberg.

Dagens systemkameror blir samtidigt allt bättre på att spela in video och detta är ett område som CyberPhoto tror kommer öka framöver.

Annons

- Vi tror att utvecklingen inom video fortfarande till stor del ligger framför oss vilket är ännu ett skäl till att vara positiva till framtiden! Det är fortfarande väldigt få som filmar med sin systemkamera eller kompaktkamera men vi ser att det gror och har därför lagt ut några "kom igång"-filmer för just videofunktionen i kundernas kameror på vår Youtube-kanal, säger Victoria Kronberg.

Annons