Exklusivt: Den mobila omsättningen går om desktop

Är det jakten på Pikachu som driver på de mobila intäkterna?

Vi har förutspått det sedan en tid tillbaka och i flera branscher är det redan verklighet. Enligt Ehandel.se Analytics får nu svensk e-handel in mer pengar via mobila enheter, surfplattor och smartphones, än via traditionella datorer.

Många inom modebranschen har redan varit där ett bra tag nu men dessa nya siffror gäller alla branscher vi mäter i Ehandel.se Analytics och baseras på transaktioner ifrån ungefär 300 svenska e-handlare, ifrån en rad olika branscher.

Annons

- Detta är bara en försmak på vad som komma skall. Vi kan vänta oss att intäkerna ifrån mobila enheter kommer dippa under 50 procent igen i augusti. Men nästa år skulle det inte förvåna oss om vi lever i en värld dominerad av mobila intäker, säger Joakim Andersen, indexansvarige på Ehandel.se.

51 procent av intäkerna i juli

I skrivande stund står mobila enheter för 51 procent av intäkerna än så länge i juli månad. Tittar vi närmare på dagarna som precis passerat så ser det ut som på följande graf:

Mobila enheter stod alltså för över 50 procent av e-handelns intäkter mellan onsdag till söndag förra veckan. Lördagen den 16 juli ser vi en ovanligt mobilintensiv dag med över 57 procent av intäkerna.

- Fortsätter det såhär kommer juli vara den första månaden någonsin där mobilt står för majoriteten av intäkerna. Såvida allt inte beror på Pokémon Go-fenomenet. Det omåttligt populära mobilspelet släpptes lite oroväckande i Sverige just den 16 juli, säger Joakim Andersen.

Annons