Dibs kontroller gör att kunderna slipper 3D Secure

Nya EU-regler gör att e-handlare måste använda sig av 3D Secure men nu lanserar Dibs ett säkerhetssystem för norska e-handlare så att kunderna slipper processen vid belopp under 2000 norska kronor.

EU-kommissionen har under våren tagit fram flera nya riktlinjer i ett försök att underlätta den digitala handeln inom unionen. Bland annat ska man presentera ett lagförslag som skulle innebära ett försäljningstvång inom EU för e-handeln.

I slutet av februari lämnade EU-kommissionen förslag på nya konsumenträttsliga regler för näthandeln inom EU, något som Svensk Handel kritiserat. Något som redan klubbats igenom är EU:s nya regler gällande kortbetalningar på nätet.

Annons

Det innebär att det från och med den 2 maj 2016 blir obligatoriskt med 3D Secure-kontroll för alla transaktioner på nätet som överstiger ett visst belopp. I Norge är gränsen satt till 200 norska kronor och många norska nätbutiker har redan börjat använda sig av 3D Secure.

Men det har också ställt till en del problem, främst för att säkerhetsfunktionen adderar ytterligare ett moment när det är dags att betala med lägre konvertering som följd.

Slipper 3D Secure med nya kontroller

Nu meddelar Dibs Norge att man lanserar Dibs SecurePay, ett säkerhetssystem som innebär att kunderna slipper processen med 3D Secure vid belopp under 2000 norska kronor.

– Belopp under 200 NOK kommer att genomföras som en normal transaktion utan 3D Secure, medan transaktioner mellan 200 och 2000 kronor kommer att analyseras via en avancerad kontroll, säger Henrik Begby Andersen, VD för Dibs Norge.

Varje kontroll kommer att mätas i förhållande till ett fördefinierat tröskelvärde som avgör om transaktionen är säker eller inte. Baserat på detta kommer transaktion att genomföras med eller utan 3D Secure. En process som påminner om den säkerhetskontroll som SEB och Dibs rullade ut i Sverige i början av 2015.

– På det här sättet kan vi förhindra bedrägerier medan webbutik upprätthåller och förmodligen öka sin konvertering. Tidigare erfarenheter från andra länder visar att upp till 80 procent av alla transaktioner slipper steget med 3D Secure medan det fortfarande är lika säkert, säger Henrik Begby Andersen.

Annons