E-handeln får mest kärlek ifrån iPhoneägare

Android fortsätter att vara det ledande operativsystemet på marknaden för smarta telefoner. Experter är dock eniga om att det är iPhoneägarna som fortsätter att stå för den största kommersen när det gäller e-handel via mobila enheter.

Enligt en undersökning från analysföretaget comScore fortsätter Android att dominera marknaden för smartphones. Under fjärde kvartalet 2012 körde 53,4 procent av de smarta telefonerna Android som operativsystem, en ökning med 0,9 procentenheter från senaste mätningen. Även iPhone och iOS ökade 2 procentenheter till 36,3 procent.

Det betyder att både BlackBerry och telefoner som använder sig av Windows operativsystem tappat ännu mer mark. Men när det gäller kampen mellan Googles Android och Apples iOS, så är det fortfarande så att den sistnämnda står för majoriteten av m-handeln, marknadsandelarna till trots.

Annons

En av de främsta orsakerna till det är att även om Android finns tillgängligt på många fler enheter än iOS, så säljs eller ges många av de telefonerna bort till konsumenter som bara är ute efter en telefon. Inte en smart telefon.

– Konsumenter som köper en iPhone gör oftast ett medvetet beslut att köpa och använda funktionerna i en smartphone. Det är därför vi oftast ser en högre andel mobil handel från iPhone jämfört med andra plattformar, säger Tom Nawara, vice VD för digital strategi och design på Acquity Group LLC.

iPhone mest sålda telefonen

Samtidigt fortsätter Apple att toppa listan över tillverkare och antal sålda smartphones enligt comScore. Den senaste tremånaders-perioden var 36,3 procent av de smarta telefonerna en iPhone, upp 2 procentenheter från. 21 procent var från Samsung, 10,2 procent från HTC, och 9,1procent var från Motorola, som nu ägs av Google.

Men satsar man på en app bör e-handlare enligt Nawara noga analysera varifrån den mobila trafiken kommer innan man sätter sin kurs, och väljer vilket operativsystem man ska inrikta sig på.

– Det är nästan alltid en bra idé att ge besökaren en bra mobil upplevelse oberoende plattform. Om en mobil app är motiverad så är iOS sannolikt förstavalet, men e-handlare bör också på allvar fundera på en app för Android.

Mindre e-handlare bör nog inte ge sig på en app dock utan istället satsa på en mobilanpassad sida, som fungerar på alla telefoner.

 
 
Källa: Internet Retailer

Annons

Annons