E-handelsjättar tar sikte på börsen trots oroliga tider

Samtidigt som e-handeln ökar och allt fler nätjättar tar sikte på börsen ökar nu oron för en ny IT-bubbla. Det verkar dock inte skrämma kinesiska IT-bolagen som inom kort väntas börsnoteras i USA. Något som kan locka en del svenska investerare.

Det råder en viss oro och skepsis på börsen just nu när det gäller IT-aktier. Det skriver SvD Näringsliv i en artikel tidigare i veckan. Microbloggen Twitter har fallit med mer än en tredjedel i år och spelbolaget Kings börsnotering blev närmast en flopp.

Det har även varit en tuff tid för nätjättar som Amazon, Yahoo och Netflix. Samtidigt har svenska Kinnevik tappat på börsen, till viss del beroende på deras satsningar inom e-handeln enligt vissa analytiker.

Annons

Trots det är det flera kinesiska IT-bolag som nu tar sikte på börsen. Sina Weibo, Kinas svar på Twitter, är ett av dem. Men även e-handelsjättarna Alibaba och JD.com har meddelat att de ska börsnoteras inom kort.

Svenskt intresse

Alibaba bekräftade nyligen ryktena om en börsnotering på New York-börsen. Någon tidpunkt är dock inte bestämd men en notering av företaget, som omsätter mer än Amazon och Ebay tillsammans, väntas bli den största sedan Facebook.

Konkurrenten JD.com har kommit längre i sina planer och har lämnat in ansökningshandlingar till amerikanska myndigheter om en börsnotering i landet.

– Jag kan tänka mig att det kommer att finnas ett intresse bland svenskar av att köpa aktier i dessa för att få en exponering mot den stigande konsumtionsdelen av Kinas ekonomi. Kina innebär ju en högre risk, samtidigt som många nu intresserar sig alltmer för Kinas växande konsumtion, säger Nicklas Fhärm, detaljhandelsanalytiker på SEB.



Källa: SvD
Foto: Alibaba

Annons