EU röstade ja till starkt kritiserad ny upphovsrättslag

Som kan bryta mot befintlig lagstiftning.

Då var vi här igen. EU är åter på gång att införa en ny lag som inte verkar vara förankrad i verkligheten. EU-parlamentets rättsliga utskott röstade idag ja till ett förslag om en ny upphovsrättslagstiftning som många menar på kan förstöra Internet. Allt är dock inte klappat och klart, utan lagförslaget har några farthinder kvar på vägen till lag, men flera delar av innehållet sägs vara högst Internet-ovänligt.

LÄS ÄVEN:
Svensk Handel kritiserar EU:s nya e-handelsregler
Klarna riktar kritik mot ny EU-lag om personuppgifter
Nya EU-kravet: E-handlare ska sälja till alla länder

Annons

De punkter i lagen som får mest kritik är artikel 11 och artikel 13. Artikel 11 har kallats en länkskatt och ska kräva att Internetplattformar som exempelvis Facebook och Google ska betala en avgift till de nyhetssajter som de länkar till. Tanken är att ge mer makt till mindre nyhetssajter.

Länkskatten är dock inte det mest kritiserade. Artikel 13 vänder nämligen upp och ner på hela Internet. Från ett fritt och öppet Internet till ett där innehållet som läggs upp online ska filtreras för att inte släppa igenom något upphovsrättsskyddat innehåll.

Bortsett ifrån att dessa filter förmodligen inte går att införa i den skala som behövs så undrar många också hur man helt plötsligt ska kunna skapa perfekta filter som inte censurerar berättigat innehåll.

"Vi kan inte stödja artikel 13"

Faktum är att 70 av de mest inflytelserika människorna inom Internet-sfären, bland annat Internets medgrundare Vint Cerf, webbens grundare Tim Berners-Lee, Wikipedias medgrundare Jimmy Wales och många fler, starkt avrådde EU-parlamentet att gå vidare med just artikel 13.

- Vi stödjer eventuella åtgärder som skulle förbättra för kreatörer att bli rättvist ersätta för användningen av deras verk på nätet. Men vi kan inte stödja artikel 13, som skulle kräva att Internetplattformar inför en automatisk infrastruktur för övervakning och censur djupt i deras nätverk. För Internets framtid, uppmanar vi dig att rösta för att detta förslag raderas, avslutar de sitt brev daterat den 12 juni 2018.

Trots denna uppmaning så fick artikel 13 ett större stöd än artikel 11 i omröstningen.

brevet till EU-parlamentet lyfter ovan nämnda människor också det faktum att artikel 13 förmodligen bryter mot flera befintliga lagar, som bland annat ska skydda de grundläggande rättigheterna inom EU.

Det nya lagförslaget går nu vidare till en större omröstning i EU-parlamentet i juli.

Annons

Annons