EU:s undersökning tyder på olagligt stöd för Amazon

Amazons skatteavtal i Luxemburg utreds sedan i höstas av EU-kommissionen. Anledningen är att avtalet, som innebär att e-handelsjätten betalar en låg skatt i landet, utgör olagligt statsstöd. Nu visar nya dokument att kommissionen mycket väl tror att så kan vara fallet.

I oktober inledde EU-kommissionen en fördjupad granskning av Amazons skatteavtal med Luxemburg. En granskning som ska klargöra om den skatteöverenskommelse från 2003 som Amazon har i landet utgör olagligt statsstöd.

Beskedet tillåter att dotterbolaget Amazon EU kan betala en royalty till ett skattebefriat bolag med begränsat ansvar i Luxemburg. Något som kommissionen misstänker strider mot EU:s statsstödsregler, och nu visar preliminära undersökningar att så kan vara fallet.

Annons

Utgör statligt stöd

Enligt tidigare information innebär upplägget att Amazon endast behöver betala skatt på en procent av vinsten i Europa, och att e-handelsjätten på ett olagligt sätt därmed har kunnat dra nytta av statliga förmåner i nästan tio år.

Granskningen är ännu inte avslutad men nu har EU-kommissionen släppt ett 23-sidigt dokument, daterat den 7 oktober, där man drar slutsatsen att Luxemburg verkar ha gett Amazon en orättvis fördel.

– Kommissionens preliminära uppfattning är att den skatteöverenskommelse som skett den 5 november 2003 av Luxemburg till förmån för Amazon utgör statligt stöd, och kommissionen tvivlar i detta stadie att den överenskommelsen är förenlig med den inre marknaden.



Källa: Reuters

Annons