Elektronikjättar i kamp mot ny skatt: ”Över 1 000 jobb hotas”

Flera stora elektronikföretag befarar att en föreslagen skatt kan leda till ökad e-handel från utlandet.

Regeringens föreslagna skatt på elektronik som innehåller flamskyddsmedel kan komma att kosta Sverige över tusen jobb. Det menar företrädare för NetonNet, Elgiganten och Media Markt som tillsammans med AudioVideo och Euronics skrivit ett debattinlägg om den föreslagna skatten.

Företagens VD:ar menar att skatten kan innebära att en TV eller en diskmaskin blir upp emot 400 kronor dyrare från och med juli nästa år. Det kan i sin tur innebära att fler väljer att e-handla sina elektronikvaror från andra länder, vilket i sin tur innebär att arbetstillfällen i Sverige påverkas.

Annons
Annons

- Orter som Borås, Eskilstuna, Helsingborg och Jönköping kan komma att drabbas hårt när företag tvingas överväga en flytt av hela lagerverksamheten, eftersom vi inte längre kan konkurrera på lika villkor som utländska näthandlare. Enligt beräkningar utförda av HUI research kan det röra sig om mer än 1 000 förlorade jobb, skriver företagen.

"Mer effektivt med förbud"

Bolagen tar upp att de redan verkar i en bransch där marginalerna är små och konkurrensen är tuff. De säger sig dock vilja göra sitt för miljön och berättar att de redan hjälpt till att fasa ut andra farliga kemikalier.

- Ingen global tillverkare av datorer, tv-apparater eller vitvaror kommer att lägga om sin produktion bara för att det införs en skatt i ett litet land som representerar en promille av världens konsumenter. Om regeringen verkligen menar allvar med ambitionen att minska användningen av flamskyddsmedel vore det mycket mer effektivt att förbjuda farliga kemikalier.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!