Elib byter ägare och öppnar för nya E-boksamarbeten

Lundaföretaget Axiell köper e-boksdistributören Elib av storförlagen Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget. Något som innebär att Axiell blir den ledande distributören av e-böcker i Sverige.

Nu säljer de stora svenska bokförlagen sitt e-boksföretag Elib till det svenska IT-bolaget Axiell Group. Affären innebär att Axiell köper 70 procent av bolaget och förlagen Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget behåller 30 procent.

Elib startades år 2000 för att möta marknadens behov av e-böcker och har kommit att fungera som navet i den svenska digitala bokmarknaden. I Sverige utgör e-böcker fortfarande endast en liten del av bokförsäljningen, men på fem år har försäljningen gått från 470 e-böcker i månaden till dagens cirka 25 000.

Annons

Under samma tidsperiod har utlåning av e-böcker på biblioteken gått från 7 600 i månaden till 130 000.

– Det faktum att Axiell förvärvar Elib är ett högt betyg på företagets insatser. Nu är rätt tid för oss att lämna över till en ägare med stor teknikerfarenhet, stark ledning och rätt värderingar som kan möta de ökande kraven från en växande digital marknad, säger Carl Hamilton från Piratförlaget, styrelseordförande i Elib.

Samarbete med Amazon

Elib kommer att vara kvar i sin nuvarande form och ingå i Axiell Group som tror på en positiv utveckling för e-bokhandeln i Sverige. Man säger sig också se fram emot att fortsätta vara en naturlig partner till alla förlag.

I framtiden ser man även möjligheter till betydelsefulla samarbeten med aktörer som Apple, Google och även Amazon. Det trots att det tidigare spekulerats i att Amazon inte skulle köpa sina e-böcker via någon svensk distributör. Det då de oftast går direkt till förlagen och strömlinjeformar alla flöden på sitt eget sätt.

– Detta är en mycket rolig affär att göra. Elib har gjort ett viktigt pionjärarbete och lagt en bra grund till utvecklingen inom e-boksområdet i Sverige. Vi ser fram emot att både förvalta och utveckla Elib tillsammans med våra kunder, och förlagen som ju är kvar i bolaget, säger Joel Sommerfeldt, koncernchef och vd i Axiell Group.

Annons