En tredjedel av besökarna kommer via mobila enheter

De mobila besökarna till landets e-handlare ökar stadigt. Nu kommer nya siffror från en svensk seo-aktör som stöder tesen. Enligt Pineberrys årlig mätning står smartphones och surfplattor idag för över en tredjedel av besöken.

I september släppte Adobe en undersökning som visade att andelen mobila besökare till e-handlarna i Sverige ökar. 23 procent av alla besök kom från en smartphone och 12 procent från surfplattorna. Nu kommer ytterligare en undersökning som visar på i stort sett samma siffror.

Enligt sökmotorkonsulten Pineberry har mobiltrafiken ökat till 36 procent från fjolårets 28,8 procent. En ökning med hela 25 procent jämfört med förra året. Ökningstakten är något lägre jämfört med mellan 2012 och 2013, men den är fortfarande hög.

Annons

– Precis som tidigare år så skiljer det sig mycket mellan olika sajter. Sajter som riktar sig mot konsumenter får cirka 50 procent av sin trafik från mobila enheter, och vissa fall även högre. När det gäller sajter som riktar sig mot företag är siffran betydligt lägre och ligger i genomsnitt runt 15 procent i vår undersökning, säger Michael Wahlgren vd och grundare på Pineberry.

Datortrafiken dör inte ut

Tillhör man skaran med en hög andel mobila besökare, i genomsnitt mer än en tredjedel enligt Wahlgren, är det hög tid att mobilanpassa sajten.

– Förhoppningsvis har du redan gjort detta. Om inte är min rekommendation att välja en lösning som kallas responsiv design.

Pineberrys undersökningen baseras på fler än 100 svenska webbsajters trafik under september månad respektive år. De mindre sajterna i undersökningen har några tusen besök per månad medan de större har hundratusentals. Men även om mobil trafik är på starkt frammarsch kommer inte datortrafiken att dö ut.

– Sannolikt inte. Inom en överskådlig framtid kommer din sajt fortsätta få trafik från traditionella datorer. Men andelen som kommer från datorer kommer minska från år till år. Dels för att mobiler ersätter datorer i vissa lägen och dels för att det skapas fler möjligheter att besöka din sajt med mobiler, exempelvis när du åker till och från jobb, säger Michael Wahlgren.



Källa: Press

Annons