Europas e-handel skapar 200 000 nya lagerjobb

De kommande fem åren väntas den europeiska e-handeln växa så pass mycket att det kommer att skapas 200 000 nya arbetstillfällen på distributionscentraler runt om i Europa.

Den industriella fastighetsägaren Prologis, som bland annat har Amazon, Rakuten och Tesco som kunder, spår en lysande framtid för Europas lagerarbetare enligt Ecommerce news. Baserat på data som företaget samlat in från tio länder och drygt 200 hyrestagare under senaste tre åren, har Prologis nämligen kommit fram till att den europeiska e-handeln står inför en fortsatt stark tillväxt.

Man har även räknat ut att denna tillväxt kommer att skapa en hel del nya jobb inom logistikbranschen. Med hjälp av bland annat investmentbanken Goldman Sachs och fastighetsbolaget Cushman & Wakefield har Prologis räknat ut att för varje extra miljard euro som spenderas på nätet, kommer det nämligen att behövas ytterligare 77 000 kvadratmeter lageryta.

Annons

Svårt att hitta kvalificerad personal

Enligt deras beräkningar kommer e-handeln i Europa att öka med minst 200 miljarder euro under de kommande fem åren. Något som innebär att det kommer att behövas minst 15 miljoner kvadratmeter lageryta, och den ytan kommer att kräva en hel del personal.

I runda siffror väntar man sig att det kommer att skapas minst 200 000 nya lagerjobb under de kommande fem åren. Främst i Storbritannien, Tyskland och Frankrike men en stark tillväxt förväntas även i Polen, Tjeckien och Nederländerna.

Prologis slår samtidigt fast att det kan bli svårt att hitta kvalificerad personal då e-handelsföretag tenderar att vilja ha personal som är mer specialiserade än de som arbetar i mer allmänna distributionscentraler.

Annons