Finska postiljoner klipper gräset i brist på brev

I takt med att vi skickar allt färre fysiska brev förändras postyrket och i Finland har Postens gräsklipparservice blivit en succé.

Brevbärarna får allt mindre att göra i takt med att breven sinar. PostNord har under de senaste åren genomgått ett stort omställningsarbete, bland annat med stora nedskärningar och satsningar på e-handeln.

Posten i Finland har tagit det hela ett steg längre och i våras meddelade bolaget att det under sommaren skulle bli möjligt att anlita en brevbärare för att få hjälp med att klippa gräsmattan. Idén kom från brevbärarna själva och har varit väldigt uppskattad, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Annons

– Efterfrågan på tjänsten har överträffat våra förväntningar och responsen vi fått har varit bara positiv, säger Petri Kokkonen, som ansvarar för Postens hemtjänster.

Utökade tjänsten under semestern

Klippningen sker på tisdagar, då minst post delas ut, och tjänsten är tillgänglig i hela Finland fram till augusti. Under sommaren har man även utökat servicen så att brevbärarna vattnat blommor och kollat att allt är som det ska hemma hos de som vill ha lite extra hjälp under semestern.

Två av de som använt sig av Postens tjänster är Anneli och Bo Grahn. När Bo fick problem med hälsan kändes det som ett bra alternativ och det blev mycket lättare att köpa sommarservicen av Posten än att ge uppgiften till barnbarnen.

– Priset är rimligt särskilt efter hushållsavdraget. Det är bra att gräset klipps så regelbundet, en gång i veckan. Dessutom känns det tryggt att det är samma person som kommer varje vecka, säger Anneli Grahn.

Annons