Analys: Fler e-handlar julklappar i sista minuten

Antalet beställningar sista söndagen före julafton var 38 procent högre än förra året, enligt vår analysavdelning.

Dagen före julafton har det blivit dags att sammanfatta decemberhandeln på nätet. Julhandeln spåddes slå rekord det här året och många e-handlare kan säkert räkna ihop goda resultat. När analysavdelningen på Ehandel.se går igenom beställningssiffrorna för månaden hittills står det nämligen klart att näthandlen har ökat 14 procent jämfört med samma period i fjol.

Antalet order 11 november-22 december

Annons

Även om den krossades av årets Black Friday, så inföll årets julhandelstopp den 13-15 december, med den absoluta toppen den 14 december, enligt Ehandel.se Analytics. Men svenskarna fortsatte att e-handla mer eller mindre hela vägen in i kaklet.

Precis som många kanske förutspådde, med tanke på när många e-handlare valt att lägga sista beställningsdatum för leverans före jul, ökade sedan försäljningen runt den 20 december. Faktum är att antalet beställningar var 38 procent fler den 20 december i år jämfört med motsvarande söndag förra året.

- I år ligger julafton en dag senare i veckan än förra året. Det är kanske därför inte så konstigt att fler väljer att handla så sent som den 21 december, säger Joakim Andersen, indexansvarig på Ehandel.se.

Senare topp att vänta nästa år

För julhandeln på nätet var inte på långa vägar över efter den 20 december. Även den 21 kom en hel del beställningar in, och även om siffrorna sedan sjönk något till den 22 fick e-handlarna då in beställningar som fortfarande var i julhandelsnivåer. 

Vad tror du om nästa år?

- Nästa år är det skottår så då infaller julafton på en lördag. Så det är inte omöjligt att den största toppen i december nästa år kommer att inträffa så sent som den 18-19, avslutar Joakim Andersen.

Annons