Gamla majblommor säljer som smör på Tradera

110-årsjubileet har inte gjort de äldre årgångarna mindre populära.

715 kronor för en majblomma från 1909. Det är i nuläget den ledande auktionen av majblommor på Tradera. Det vill säga en auktion av 521 som finns att välja på för den som skriver “majblomma” i sajtens sökruta.

Försäljningen har tredubblats

När årets försäljning snart ska ta fart är den berömda blomman alltså populärare än någonsin. Enligt Tradera ska handeln med just majblommor ha tredubblats sedan 2014 - och i flera fall har äldre, välbevarade, blommor sålts för tusentals kronor på sajten. Snittpriset per såld blomma ska ha ökat med 90 procent.

Annons

Konceptet med att blomman har ett nytt utseende varje år har helt enkelt gett den status som samlarobjekt.

- Vi märker att samlarhobbies som till exempel frimärken, majblommor och mynt har skjutit fart. Jag tror att det är en naturlig reaktion på en orolig omvärld och digitaliseringen av vår vardag. Vi längtar tillbaka till något genuint, tryggt och konkret att pyssla med, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i ett pressmeddelande.

Över 15 000 för dyraste blomman

Och blomman för 715 kronor är långt ifrån den dyraste som hittills sålts på sajten. Rekordet tog en blomma i “otroligt fint skick”, som bevarats från 1907, alltså det år då den första upplagan av blomman såldes.

15 100 kronor gick rekordblomman på - och den har fått sällskap av ett antal andra blommor från samma årgång som gått för allt mellan 6000 och 12 000 tusen kronor, enligt bytessajten. 

Även bilblommor poppis

Det är inte heller bara de blommor man har på kavajslaget eller vårjackan som är populära, utan de klassiska bilmajblommorna, i synnerhet då de från starten på 1930-talet, som ofta säljs för över tusenlappen, enligt sajten.

Rekordauktionen där ska just nu innehas av en bilblomma från 1934 som såldes för närmare 4000 kronor.

- Som med de flesta samlarobjekt är det skick och ålder som påverkar priset, konstaterar Sofia Hagelin, presschef Tradera.

En blomma som är tillverkad efter 2001 går dock i snitt för under femtiolappen.

Annons

Annons